Factura la energie a marilor companii, plătită de consumatorii casnici
- Simona Tapalag ă
- 13 iunie 2014, 00:00
Executivul a cedat presiunilor exercitate de societățile mari consumatoare de energie și a aprobat o schemă de ajutor de stat, prin care le va scuti de la plata cotei obligatorii de certifi cate verzi.
Ministerul Economiei estimează că un număr de 300 de mari societăți vor beneficia de schema de ajutor de stat, valoarea acesteia fiind de 750 de milioane de euro. Numai că, din moment ce banii banii nu vor veni de la buget, înseamnă că „subvenția” va fi plătită de ceilalți consumatori sau producători. „Există doar două posibilități. Prima este reducerea ajutorului acordat pentru producția de energie din surse regenerabile. A doua este ca restul consumatorilor, persoane fizice sau juridice, să plătească mai mult, pentru ca marile companii să primească subvențiile”, explică Otilia Nuțu, expert în energie.
Guvernul speră ca maimarii de la Bruxelles să aprobe schema, astfel încât aceasta să se aplice de la 1 august. Drept urmare, tot de la aceeași dată, vor crește și facturile la energie.
Cum s-a ajuns aici
Pe lista celor 300 de companii care vor beneficia de scutirea de la plata cotei de certificate verzi se numără firme ca Alro, ArcelorMittal sau Interagro. O mare parte din societățile care vor fi subvenționate pe spinarea micilor consumatori au încheiat, de-a lungul timpului, contracte avantajoase cu societăți de stat, cum sunt Hidroelectrica sau Nuclearelectrica, arată Otilia Nuțu. Acele contracte au fost încheiate la prețuri mai mici față de media pieței, pe termen lung.
Pe măsură ce s-a dezvoltat producția de energie din surse regenerabile, prețurile au scăzut, însă marii consumatori erau condiționați de contracte să achite tarife mai mari. În ultima vreme, reprezentanții combinatelor metalurgice și chimice, care consumă foarte multă energie, au amenințat cu închiderea unităților și concedieri masive, dacă statul nu va lua măsuri pentru a stopa creșterea tarifelor la curent și gaze.
Urmează noi scumpiri
Pe lângă majorarea tarifelor ca urmare a aplicării schemei de ajutor de stat, consumatorii casnici vor trebui să facă față și altor scumpiri. Piața de energie electrică va fi complet liberalizată până la 31 decembrie 2017, iar prețurile sunt în creștere la nivel mondial.
Ce sunt certificatele verzi
Certificatele verzi sunt o formă de sprijin pentru producătorii de energie din surse regenerabile, cum este energia eoliană. În prezent, fiecare MWh de energie verde produs din surse regenerabile este recompensat cu un număr de certificate verzi. Aceste certificate verzi sunt cumpărate de furnizorii de energie electrică, companiile de profil fiind obligate să aibă o anumită cotă de energie regenerabilă în coșul de energie electrică livrată consumatorilor. La rândul lor, furnizorii transferă cheltuielile pe spinarea clienților.
Acum Guvernul vrea să le acorde niște scutiri de la plata certificatelor verzi marilor consumatori de energie, care variază de la 40% la 85%, în funcție de consum. La finele lui 2012, aceste companii asigurau 760.000 de locuri de muncă în industrie.