E Ungaria ce mai coruptă țară din Europa? „Răspunsul variază în funcție de parametrii luați în considerare și dacă este considerată Uniunea Europeană, sau Europa în ansamblu.
Ungaria, descrisă ca cea mai coruptă țară din UE
În urma discursului său de săptămâna trecută în Parlamentul European, premierul Viktor Orbán a fost acuzat că a transformat Ungaria în „cea mai coruptă țară din UE”.
După ce Orbán și-a prezentat miercuri prioritățile președinției Ungariei a UE, Péter Magyar, un fost membru al partidului Fidesz, care a devenit principalul rival politic al lui Orbán, i-a reproșat premierului că a ruinat reputația satului.
„Mă bucur că cel puțin aici, în numele opoziției și al milioanelor de maghiari, pot să vă pun întrebări”, a spus Magyar, adresându-se direct lui Orbán.
„Sper că acum le puteți explica maghiarilor de ce Ungaria a trecut de la imaginea de stea strălucitoare la ceea ce este oficial, cea mai săracă și mai coruptă țară din Uniunea Europeană”, a adăugat Magyar.
Orbán, numit „impostor”
Un sentiment manifestat şi de alți europarlamentari, precum germanul Moritz Körner, care l-a definit pe Orbán „un impostor” și i-a cerut să demisioneze.
Dar este adevărat că Ungaria este cea mai coruptă țară din UE sau chiar de pe continent?
Depinde: Ungaria se clasează în mod constant printre cele mai corupte țări europene în funcție de diferite clasamente, dar dacă este cea mai periculoasă țară pentru infracțiuni financiare depinde de parametrii utilizați.
Cel mai recent indice de percepție a corupției de la Transparency International plasează Ungaria pe ultimul loc în clasamentul tuturor țărilor UE.
Cât de coruptă e Ungaria
Pe o scară de la zero la o sută, unde zero este foarte corupt și o sută este transparent, Ungaria a obținut 42, urmată de Bulgaria cu 45 și România cu 46. Acest parametru plasează Ungaria pe locul 76 din 180 de țări din lume.
Transparency International a criticat Ungaria pentru „mai bine de un deceniu de încălcare sistematică a statului de drept”, care a permis corupției „să prospere fără sancțiuni”.
În plus, a adăugat că încercările Ungariei de a reduce criticii la tăcere dezvăluie „angajamentul guvernului Orbán de a proteja status quo-ul”.
Dacă luăm în considerare Europa în ansamblu, conform Transparency International, Rusia este țara cu cel mai mare număr de infracțiuni financiare, cu un scor de 26 din 100, ocupând locul 141 din 180.
Corupția percepută pe scară largă în UE
Dacă schimbăm sistemul de clasificare, se schimbă și rezultatele.
Sondajul Eurobarometru din 2024 privind atitudinile cetățenilor UE față de corupție a constatat că 68% dintre europeni consideră corupția ca fiind răspândită în țara lor.
Dintre aceștia, Grecia a fost percepută ca având cea mai gravă problemă cu banii negri, 98% dintre cetățeni spunând că corupția este larg răspândită. Urmează
Portugalia și Malta, cu 96 și, respectiv, 95%.
Nu doar Ungaria se confruntă cu corupția
Ungaria s-a clasat pe locul opt, dar o majoritate clară a oamenilor, 88%, continuă să o considere o țara coruptă.
La nivelul întregului bloc, cetățenii europeni cred că guvernul lor nu face suficient pentru a combate corupția.
Aproximativ 65% consideră că cazurile de corupție la nivel înalt nu sunt urmărite suficient și doar 30% cred că eforturile guvernamentale de combatere a fondurilor ilicite sunt eficiente.
(Articol de James Thomas, Euronews; Traducerea: Cătălina Păunel, RADOR RADIO ROMANIA)