Facebook se implică iar în alegeri. De partea cui va fi Zuckerberg de astă dată

Facebook se implică iar în alegeri. De partea cui va fi Zuckerberg de astă dată

Facebook a anunţat joi că va bloca orice nouă publicitate politică difuzată pe platforma sa cu o săptămână înainte de alegerile prezidenţiale din Statele Unite de la 3 noiembrie, pentru a combate dezinformarea şi tentativele de interferenţă, relatează France Presse.

„În săptămâna ce precede alegerile, nu vom accepta noi reclame politice”, a declarat şeful Facebook, Mark Zuckerberg.

„Aceste alegeri nu vor fi unele obişnuite. Toţi avem responsabilitatea de a ne proteja democraţia”, s-a justificat el într-un comunicat.

CITEȘTE ȘI ALERTĂ! Lider PMP, implicat într-un accident rutier. Mașina a fost făcută praf

Zuckerberg îşi face de asemenea griji cu privire la riscul unor „tulburări sociale”, în contextul în care rezultatele alegerilor ar putea să nu fie cunoscute cu certitudine „zile sau chiar săptămâni”.

CITEȘTE ȘI ALERTĂ! România a dat lovitura deceniului! Premieră în Europa. „Refugiu” pentru „comoara” SUA

Din acest motiv, el a anunţat că dacă un candidat sau un partid încearcă să revendice victoria înainte ca toate rezultatele să fie cunoscute, un link ataşat publicării îi va redirecţiona pe cititori către rezultatele oficiale.

Printre alte măsuri, Facebook s-a angajat să elimine postările care asigură că votarea ar conduce la contaminarea cu coronavirus şi să limiteze partajarea de articole pe chat-ul Messenger pentru a preveni ca postările de dezinformare să devină virale.

CITEȘTE ȘI Situație tot mai gravă la granița României. Guvernul, acuzat de represiune violentă

Această înăsprire a politicii intervine în timp ce platforma a ales până acum să acorde prioritate libertăţii de exprimare şi să permită reclama politică după ce rivalul său Twitter a interzis-o în 2019.

Compania lui Mark Zuckerberg a fost criticată în special pentru că a permis propagarea unor campanii masive de influenţă, majoritatea orchestrate din Rusia, în timpul alegerilor prezidenţiale din 2016, aminteşte AFP.

CITEȘTE ȘI Proiectul KF-X. În fața amenințării lui Kim, Coreea de Sud dezvăluie un avion multirol

În acest an, reţelele sociale se pregătesc pentru mai multe scenarii catastrofale în care platformele lor ar fi folosite pentru a contesta rezultatele votului.

Donald Trump pune astfel regulat sub semnul întrebării fiabilitatea votului prin corespondenţă, o metodă răspândită în Statele Unite şi crucială în perioadă de pandemie.

Ne puteți urmări și pe Google News