Facebook, interzis în Olanda. Guvernul local așteaptă clarificări de la Zuckerberg

Facebook, interzis în Olanda. Guvernul local așteaptă clarificări de la Zuckerberg Sursa foto: Dreamstime.com

Facebook ar putea fi interzis în guvernul Țărilor de Jos din cauza riscurilor de securitate. Oficialii olandezi au primit un avertisment, în acest sens, din partea autorității de reglementare a confidențialității.

 

Ministerul de Interne al Olandei a cerut autorității de reglementare a confidențialității (DPA) să ofere consiliere pe această temă. Guvernul a solicitat un aviz pentru a folosi paginile de socializare în mod conform.

Alexandra van Huffelen

Alexandra van Huffelen Sursa foto: Guvernul Olandei

Facebook interzis pentru guvernul olandez

Guvernul olandez a anunțat că ar putea să nu mai folosească platforma de socializare dezvoltată de compania Meta. Potrivit unui avertisment primit din partea autorității de reglementare a confidențialității din Țările de Jos Facebook prezintă riscuri de confidențialitate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Autoritățile olandeze au solicitat clarificări din partea Meta „cât mai curând posibil”. Olandezii așteaptă un punct de vedere al companiei dezvoltate de Zuckerberg, cel mai târziu înainte de vacanța de vară. Deținătorii Facebook trebuie să ofere clarificări „cu privire la modul în care abordează preocupările noastre”, a declarat Alexandra van Huffelen, ministrul olandez pentru Digitalizare, într-un comunicat citat de CNBC.

„În caz contrar, în conformitate cu sfatul DPA, vom fi obligați să ne oprim activitățile pe paginile de Facebook”, a adăugat ministrul.

Președintele DPA, Aleid Wolfsen, a declarat, conform unui alt comunicat că „oamenii care vizitează o pagină guvernamentală de Facebook au încredere că informațiile lor personale și sensibile sunt în mâini sigure”.

„Faptul că aceasta poate implica și informații despre copii și tineri face acest lucru și mai important. Sunt vulnerabili online și au nevoie de protecție suplimentară”, a spus Wolfsen în comunicat.

Replica oficialilor Meta

Un purtător de cuvânt al Meta, compania care deține Facebook, a declarat, pentru CNBC, că nu îmbrățișeaă concluziile evaluării olandeze. El a precizat că există o neînțelegere cu privire la modul în care funcționează produsele Meta.

„Nu suntem în mod fundamental de acord cu evaluarea care stă la baza acestui sfat, care este greșit în ceea ce privește faptele și demonstrează o neînțelegere fundamentală cu privire la modul în care funcționează produsele noastre.

Examinăm toate produsele Meta pentru a ne asigura că respectă legile din regiunile în care oferim serviciile noastre și vom continua să colaborăm cu guvernul pentru a ne asigura că poate folosi rețelele sociale pentru a comunica cu oamenii”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Facebook.

Meta, acuzată că platformele sale online sunt invadate de hărțuitori, hackeri, pedofili și traficanți de carne vie.

Meta, Sursa Foto- Dreamstime

Autoritățile europene suspicioase cu privire la Facebook

Pe de altă parte, avocatul Matthew Holman, din cadrul firmei de avocatură Cripps, a precizat că atitudinea Guvernului olandez confirmă lipsa de încredere a autorităților europene în Facebook. Potrivit spuselor sale, recomandarea DPA este o dovadă suplimentară „a neîncrederii crescânde între autoritățile de reglementare europene și Meta”.

Mathew Holman este partener în tehnologie, confidențialitate și inteligență artificială la firma de avocatură Cripps. El a precizat că îngrijorarea autorității olandeze de reglementare este legată de faptul că datele utilizatorilor „sunt partajate cu departamentele guvernamentale de pe platforma Meta (Facebook) și ar putea încă face obiectul unor probleme de securitate, monitorizare sau acces de către agențiile federale americane”.