Facebook a eliminat sute de conturile ruse ce dezinformau în Europa de Est
- Cristian Tănase
- 18 ianuarie 2019, 14:25
Facebook a anunţat joi că a închis sute de pagini, grupuri şi conturi cu legături cu Rusia, inclusiv unele cu legături cu portalul de propagandă, de stat, Sputnik, implicate în două operaţiuni mari de dezinformare ţintind utilizatori din afara Statelor Unite.
"Aceste pagini au fost proiectate pentru a arăta ca pagini de știri independente, dar, pe baza analizei noastre, aceste pagini erau de fapt legate de Sputnik", a declarat Nathaniel Gleicher, șeful politicii de securitate digitală Facebook. În total, au descoperit 289 de pagini și 75 de conturi pe platform Facebook și aproximativ 790.000 de utilizatori Facbook.
Aceste pagini au ajuns la utilizatori din Europa Centrală și de Est, din Marea Baltică, dar și din alte părți. Au fost cheltuiți pe aceste conturile aproximativ 119.000 de euro, care au avut drept scop promovarea conținutului de pe aceste pagini, potrivit investigației Facebook.
”Decizia este în mod clar politică. Echivalează cu cenzura”, a declarat Sputnik pentru The Associated Press, precizând că Facebook a blocat conturile a şapte dintre birorile sale în foste republici sovietice.
”Redacţiile Sputnik fac ştiri şi o fac bine. Dacă această blocare este singura reacţie a Facebook faţă de calitatea activităţii presei, atunci n-avem întrebări, totul este clar. Dar există în continuare speranţa că va prevala bunul simţ”, afirmă portalul.
În urma unor informaţii de la forţe de ordine americane, Facebook a închis alte 148 de pagini, grupuri şi conturi - inclusiv 41 pe Instagram -, care făceau parte dintr-o a doua reţea, care funționa în principal în Uncraina, și care a cheltuit suma de 25.000 de dolari pe publicitate, plătită în ruble.
Politico.eu scrie că aceste acțiuni ale Facebook au venit sub presiunea guvernelor și a Uniunii Europene, iar platforma își îmbunătățește activitatea pentru a elimina sau atenua dezinformarea și "știrile false". În Europa, autoritățile se tem că propriile alegeri pentru Parlamentul European ar putea fi întrerupte, folosind metode similare de hack-ing ca a alegerilor din 2016 din SUA, în care Facebook era un instrument important pentru răspândirea de informațiilor false.
Gleicher a declarat că Facebook desfășoară și alte investigații la nivel global, inclusiv în cadrul aplicației WhatsApp.