Fabrica de arme Cugir finalizează prototipul unei arme de asalt, inspirată de Kalașnikov

Fabrica de arme Cugir finalizează prototipul unei arme de asalt, inspirată de Kalașnikov Fabrică. Sursă foto: Unsplash

O armă de asalt bazată pe mecanismul AKM (Automatul Kalașnikov) a fost proiectată încă din 2021 la Fabrica de Arme din Cugir și se află acum în etapa finală de prototip industrial.

Managementul fabricii a declarat că urmează o testare finală, iar în funcție de rezultatele acesteia, uzina de la Cugir este gata să inițieze o producție de serie mică, marcând primul pas către testare și omologare.

Arma de asalt de la Cugir se apropie de producția industrială

Ionela Bumb, de la Inspecția Specială pentru Cercetare a Fabricii de Arme Cugir, a menționat că modelul din 2021 a fost reproiectat pentru a respecta principiile de funcționare ale AKM-ului cu acumulare de gaze.

Pe parcursul testelor, se efectuează modificări continue pentru a asigura conformitatea cu standardele NATO și pentru a obține omologarea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Există șanse semnificative ca arma să treacă aceste teste, iar în 2025, fabrica să dispună de un nou model de armă individuală.

Potrivit acesteia, arma dispune de un regulator de gaze, având toate suprafețele concepute pentru utilizare ambidextră, iar armarea se realizează în mod central.

Armă de foc produsă la Cugir

Armă de foc produsă la Cugir. Sursa foto: Facebook

De asemenea, este echipată cu un sistem dioptru și interfețe Picatinny pentru montarea accesoriilor suplimentare.

Carcasa este fabricată dintr-un aliaj de magneziu, iar greutatea fără accesorii este de 3,2 kg.

Arma urmează să fie supusă testelor finale

Arma de asalt calibrul 5.56, denumită CN-20, fabricată de Fabrica de Arme Cugir S.A., este în faza finală de Prototip Industrial și, în urma testelor efectuate, am ajuns la configurația finală, cu toate modificările necesare.

Toate problemele apărute odată cu parcurgerea planului de testare au fost inventariate și au fost identificate soluții de remediere”, a declarat la rândul lui Radu Coroamă, directorul Fabricii de Arme Cugir S.A., pentru ziarulunirea.ro.

Mitralieră AKM

Mitralieră AKM. Sursa foto: arhiva EVZ

Acesta a menționat că urmează o testare finală, iar în funcție de rezultatele obținute, vor putea trece la producția de serie mică, care implică fabricarea a 11 arme, din care zece vor fi supuse procesului de testare și omologare conform standardului NATO-D 14.

Odată ce omologarea este realizată cu succes și tehnologia de fabricație este stabilită, vor putea să înceapă producția de serie și să ofere produsul atât pentru FSNA, cât și pentru piețele internaționale.

Revista presei