Zeci de AKM-uri, de vânzare la Constanţa. Cum poţi deveni proprietarul unei astfel de arme
- Feri Predescu
- 13 aprilie 2019, 15:04
Direcţia Silvică Constanţa, organizează licitație publică, având ca obiect vânzarea de arme utilitare cu ţeavă lungă şi muniţie, calibrul 7,62 mm, depozitate la sediile subunităţilor. Reprezentanții poliției susțin că este vorba de arme de colecție, care nu pot fi utilizate.
Caietul de sarcini şi regulamentul de organizare şi desfăşurare a licitaţiei publice pot fi preluate gratuit de la sediul Direcției Silvice din Constanţa, potrivit Ziua de Constanța. Cuantumul garanţiei de participare Ia licitaţie este de 10% din preţul minim de începere a Iicitaţiei. Data-limită de depunere a documentelor de calificare este 22 aprilie. „Sunt armele AKM - 47 din dotarea Direcţiei. Vânătorii nu mai au voie să folosească arme de război pentru autoapărare, de aceea le vindem. Sunt circa 40 de arme“, a declarat, pentru Ziua de Constanţa, Ion Bogdan, directorul Direcţiei Silvice Constanţa.
Andreea Munteanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Constanţa, a precizat că se ştie de această licitaţie: „Armele nu pot fi utilizate. Ele pot fi cumpărate doar pentru colecţii. Persoanele fizice care se vor prezenta la licitaţie au nevoie de o autorizaţie de la Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase al IPJ Constanţa. De asemenea, şi persoanele juridice care se vor prezenta la licitaţie au nevoie de autorizaţie“.
Direcţia Silvică Constanţa a venit, ulterior, cu alte completări pentru Ziua de Constanța:
“Fostele arme deţinute de Direcţia Silvică, în vederea dotării paznicilor de vânatoare, nu au fost şi nu sunt arme de război, acestea sunt niste variante care au arma AKM la bază, însă există câteva diferenţe majore faţă de arma militară. Acestea nu prezintă selectorul de foc automat, au magazie de 5 gloanţe, pat decupat de tip PSL (foarte incomod la folosire), unele dintre ele au camera gazelor obturată, fiind transformate în arme cu repeţitie (adică trebuiesc reîncărcate după fiecare foc). În România au fost cunoscute sub denumirea de WUM1, sau CUR1.”