Puține persoane știau că există un text care îți poate arăta că suferi de demență sau că ai pierderi de memorie. Acesta se realizează foarte ușor, iar rezultatele pot fi interpretate chiar de tine fără să ai nevoie de ajutorul unui medic.
Testul creierului este o modalitate simplă prin care poți afla dacă suferi de demență sau dacă ai pierderi de memorie. Demența nu este o simplă boală, ci este un termen care este folosit pentru un grup de afecțiuni care distrug creierul. Există peste 200 de tipuri de demență, iar Alzheimerul este cea mai cunoscută formă dintre toate. Această afecțiune reprezintă 60-70% din toate cazurile de demență înregistrate.
Una dintre caractetisticile acestei afecțiune este micșorarea creierului. Hippocampusul este prima zonă afectată, cea asociată cu memoria. Este important de precizat că demența nu este o parte normală a procesului de îmbătrânire, precum consideră multe persoane. Persoanele care observă anumite semne ar trebui să își facă imediat un test.
Ce poți afla cu testul creierului
Testul creierului este foarte ușor de făcut și poate fi făcut chiar la tine acasă. Acest test conține doar șase întrebări simple. Este vorba despre:
- În ce an suntem? Punctează cu zero puncte răspunsul corect și cu patru puncte răspunsul incorect.
- În ce lună suntem? Corect zero; Incorect patru.
- Fără să te uiți la ceas, poți spune cam cât este ora? Corect zero; Incorect trei.
- Numără înapoi de la 20 la 1. Corect zero; O greșeală, doi și mai mult de o greșeală, patru.
- Spune lunile anului în ordine inversă. Corect zero; O eroare trei; Două sau mai multe greșeli patru.
- Repetă numele și adresa pe care cineva ți-a spus-o cu câteva minute înainte. Corect zero; O greșeală doi; Două greșeli patru; Trei greșeli șase; Patru greșeli opt; Totul greșit 10.
Testul poate fi interpretat chiar de tine fără să ai nevoie de ajutor. Dacă ai acumulat între zero și șapte puncte înseamnă cu nu ai probleme cu memoria. În cazul în care ai între opt și nouă puncte, există semne că ai probleme și este indicat să ceri ajutorul medicului de familie. Persoanele care au acumulat între 10 și 28 de puncte înseamnă că au tulburări grave de memorie care trebuie investigate atent, potrivit Doctorulzilei.ro.