Extrădarea lui Paul de România este aproape. Când va lua decizia instanța din Malta

Extrădarea lui Paul de România este aproape. Când va lua decizia instanța din Malta Paul de România și soția sa, Lia Sursa foto: Arhiva EVZ

București. Paul de România va afla dacă va fi extrădat ca să-și execute pedeapsa în România, în zilele următoare. Alina Gorghiu a anunțat că instanța din Malta va lua o decizie pe care o va comunica până pe 12 august.

Alina Gorghiu, ministrul Justiției, a declarat că judecătorii maltezi au analizat comunicarea CJUE. Astfel, judecătorii au rămas să se pronunțe cu privire la cererea autorităților române.

Paul de România mai aproape de extrădare

Instanţa de fond din Malta a hotărât extrădarea lui Paul de România în urmă cu aproximativ o lună. Inițial, un tribunal din Malta a respins cererea autorităților din România. Dosarul a fost reluat, iar judecătorii au revenit asupra deciziei. Hotărârea a fost atacată cu apel, care se află în faza de judecată.

În acest context, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a spus că instanța din Malta va lua o decizie până pe 12 august. Judecătorii vor decide în privința extrădării lui Paul de România după ce va analiza o hotărâre a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

Ne puteți urmări și pe Google News

CJUE s-a pronunţat luni în cazul extrădării lui Paul-Philippe al României, dând răspuns întrebărilor instanțelor din România. Potrivit Ministerului Justiției, Curtea a stabilit că instanța franceză nu a procedat „corect” în dosarul privind mandatul european de arestare pe numele lui Paul de România.

„Instanța din Malta a analizat informațiile de la Ministerul Justiției, decizia de la CJUE (...) Instanța din Malta a luat act astăzi și a discutat pe marginea hotărârii care spune un lucru simplu: dacă avem dubii față de condițiile din penitenciare, atunci întrebăm statul care solicită predarea acelui fugar, noi de altfel dând toate garanțiile că vom îndeplini condițiile cu privire la standardele de detenție legat de fugarul Paul de România și a rămas ca până în data de 12 august să se pronunțe”, a spus Gorghiu.

 

Paul Lambrino

Paul Lambrino foto: Poliția Română

Justiția din Franța a refuzat extrădarea

În vârstă de 75 de ani, Paul de România a fugit în Franța ca să scape de condamnarea din România. El a fost condamnat la trei ani și patru luni de închisoare. Instanța l-a găsit vinovat pentru trafic de influență și complicitate în Dosarul Ferma Băneasa.

A fost descoperit la Paris, însă o Curte de Apel pariziană a respinsa cererea autorităților române, de extrădare. Judecătorii francezi și-au întemeiat decizia de condamnare pe „absența dovezii depunerii jurământului” de către judecătorii care l-au condamnat.

Paul de România locuieşte în Italia, însă în luna aprilie a făcut o vizită în Malta. El a participat la o conferință și a fost reținut de autorități îm baza mandatului de arestare european.

Penitenciarele din România, scoase din zonele urbane. Gorghiu: „Căutăm soluții”

Alina Gorghiu. Sursă foto: Facebook

Paul de România așteaptă decizia instanței

Instanța malteză se va pronunța în prima parte a lunii august în cazul extrădării. Decizia CJUE vine în susținerea punctului de vedere al autorităților române cu privire la Paul de România. Curtea Europeană a luat decizia la o interpelare a instanțelor române care viza aspecte privind respectarea legislaţiei UE în materia mandatului european de arestare.

Potrivit CJUE executarea unui mandat nu poate fi refuzată pe motiv că procesul verbal de depunere a jurământului de un judecător din completul care a soluţionat cauza internă nu poate fi găsit sau a fost depus numai la numirea ca procuror.

CJUE a mai stabilit că refuzul executării mandatului de către o autoritate nu implică refuzul de a fi pus în aplicare de un alt stat membru.

Fiecare autoritate face propria analiză având în vedere și motivele de refuz invocate anterior. Concomitent, autoritatea emitentă poate menţine validitatea mandatului european, după efectuarea propriei analize cu privire la motivele de refuz invocate.