Extrădarea lui Ionel Arsene, fostul președinte CJ Neamț. Procedura se apropie de final

Extrădarea lui Ionel Arsene, fostul președinte CJ Neamț. Procedura se apropie de final Sursa foto: EVZ

Ionel Arsene, fost politician condamnat la o pedeapsă de șase ani și opt luni pentru săvârșirea a două infracțiuni de trafic de influență, urmează să fie extrădat în țară în curând, conform declarației făcute de ministrul justiției, Alina Gorghiu.

Potrivit ministrului, avocații fostului președinte al CJ Neamț au invocat o stare de depresie și un risc crescut de suicid în condițiile în care fostul politician ar fi adus înapoi în România pentru a-și ispăși pedeapsa.

Ionel Arsene urmează să fie extrădat în perioada următoare

Aceasta a subliniat că Italia este una dintre țările din care se înregistrează un număr semnificativ de persoane pe fugă și, întrucât procedura în cazul fugarului Ionel Arsene, se apropie de finalizare, dorește să ofere câteva clarificări.

„Fugarul Ionel Arsene încearcă să scape de întoarcerea din România prin invocarea condiţiilor medicale. Încearcă practic să suspende predarea sa în România, care este o decizie definitivă a Curţii de Casaţie din Italia, care a decis în noiembrie anul trecut predarea lui autorităţilor din România.

Ne puteți urmări și pe Google News

Arsene a fost condamnat la șase ani şi opt luni pentru săvârşirea a două infracţiuni de trafic de influenţă în martie 2023.

Prin echipa de avocaţi, a încercat anumite tertipuri pentru a suspenda predarea imediată în România. A invocat că are depresie şi că există un risc ridicat de suicid dacă ar fi încarcerat în penitenciarele din România. Procedura se apropie de final”, a transmis, într-o conferință de presă, Gorghiu.

Alina Gorghiu

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Ministrul Justiției a comunicat și că în primele trei luni și puțin ale anului 2024, până pe data de 9 aprilie, au fost repatriate în țară un total de 233 de persoane pe fugă. Majoritatea acestora provin din Marea Britanie, 66 de fugari, urmați de Germania, cu 54 de persoane, și Italia, cu 31 de persoane.

Ministrul, convins că instanța din Italia va dispune predarea fugarului

Alina Gorghiu a subliniat că, într-o manieră proactivă, Ministerul a furnizat autorităților din Italia informații actualizate cu privire la condițiile din sistemul penitenciar. Inclusiv despre situația Secției pentru bolnavi neuropsihici de la Penitenciarul Botoșani, care recent a fost supusă unor renovări.

Am trimis toate informaţiile în Italia legate de psihologi şi personalul de asistenţă personală din cadrul penitenciarului, precum şi despre toate programele care se desfăşoară acolo.

În România, sistemul penitenciar, prin spitalele acestea, poate şi are capacitatea de a se ocupa de toate persoanele bolnave psihic. Ca urmare, este greu de crezut că instanţa din Italia nu va dispune predarea”, a spus Gorghiu despre extrădarea lui Ionel Arsene.

Ionel Arsenie,

Sursa foto: Ionel Arsene / Facebook

Ministrul a mai evidențiat că potrivit Statisticii Penale Anuale a Consiliului Europei, România se clasează printre țările cu cea mai scăzută rată de suicid din Europa, fiind cu peste 25% sub media europeană și evidențiind o tendință descendentă.

În contrast, Italia se situează în categoria țărilor cu cea mai ridicată rată de suicid în cadrul sistemului penitenciar, depășind media europeană cu peste 25%.

Ea a subliniat că Ministerul va monitoriza cu atenție finalizarea procedurii judiciare în Italia în cazul lui Ionel Arsene, potrivit News.ro.