Franța a respins extrădarea lui Paul de România. Decizia instanței

Franța a respins extrădarea lui Paul de România. Decizia instanțeiPrințul Paul. Sursa foto: Arhiva EVZ

Instanța din Franța refuză să îl extrădeze pe Paul de România, iar decizia este definitivă. Magistrații au respins extrădarea, invocând compunerea nelegală a completului de judecată din România, a informat ministrul Justiției, Alina Gorghiu. Mai exact, judecătorii francezi susțin că unul dintre judecătorii care l-au condamnat pe Paul de România nu ar fi depus jurământul la învestirea în funcție.

Franța a respins extrădarea lui Paul de România. Decizia instanței

Proces

Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministra Justiției, Alina Gorghiu,  spune că România a fpcut toate demersurile pentru aducerea în țară a lui Paul de România, iar instanța de Franța „siar fi depășit” competențele.

Instanța franceză si-a depășit evident competențele atribuite prin decizia-cadru JAI 2002/584 privind mandatul european de arestare. Procurorul de caz a declarat recurs, însă nu a motivat în termen calea de atac, așa că a fost decăzut din termen, iar hotărârea primei instanțe a rămas definitivă”, a explicat ministra Justiției, Alina Gorghiu.

Mai mult decât atât, statul român a comunicat Ministerului Justiției din Franța că România are condiții în penitenciare care nu încalcă drepturile fundamentale ale omului.

De ce a ajuns Paul al României, condamnat „fugar”. Acuzațiile aduse de magistrații români

Printul Paul nu va fi extrădat

Prințul Paul de România Sursa foto: Poliția Română

Paul Philipe Al Romaniei a făcut obiectul unui mandat european de arestare emis la 18 decembrie 2020, la o zi după ce a fost condamnat definitiv în România la trei ani şi patru luni închisoare cu executare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa. În acest dosar, 18 persoane au fost condamnate, printre care oamenii de afaceri israelieni Tal Silberstein şi Beny Steinmetz, iar prejudiciul adus statului a fost estimat de procurori la 145 de milioane de euro.

El a fost arestat provizoriu la data de 27 iunie 2022, în Franţa, în vederea executării mandatului european de arestare emis de către autorităţile judiciare române, în baza hotărârii judecătoreşti definitive de condamnare.

Potrivit unui raport al Ministerului Justiției,de la începutul anului și până în prezent, au fost aduși în țară 200 de condamnați „fugari”.