Expunerea la soare scade riscul de cancer mamar. Rămâne cancerul de piele
- Dan Istratie
- 29 iunie 2011, 14:27
Studii recente ale cercetătorilor canadieni dau peste cap mitul conform căruia expunerea la soare ar creşte riscul de cancer, cel puţin nu cancerul mamar. În privinţa cancerului de piele rămân rezervaţi.
Peste 6.000 de femei au fost supuse unor studii privind durata medie a expunerii la soare, iar concluzia a fost una surprinzătoare: cele care au stat 3 ore pe zi la plaja şi-au înjumătăţit riscul de a face cancer la sâni. Expunerea la soare are un efect puternic anti-cancer deoarece stimulează producerea de vitamina D în piele, conform studiului citat într-un articol al dailymail.co.uk. Testele din laboratoare au relevat faptul că celulele din ţesuturile sânilor transforma vitamina D într-un hormon care are puternice proprietăţi anti-cancer.
Femeile care au participat la studiu au fost chestionate despre timpul petrecut la soare între lunile aprilie şi octombrie ale unui an. Rezultatele publicate în American Journal of Epidemiology arată că femeile care au stat mai mult de 21 de ore pe săptămână la plajă şi au făcut cancer sunt cu 29% mai multe decât cele care au stat mai puţine ore.
Soarele, benefic şi pentru bărbaţi Şi bărbaţilor le este recomandată vitamina D care este produsă de piele când intră în contact cu lumina solară. La ei, datorită acestei vitamine este redus riscul de a suferi un atac de cord sau accidente vasculare cerebrale. O altă cercetare, de data aceasta americană, a urmărit evoluţia a peste 100.000 de bărbaţi timp de 20 de ani. După analizarea datelor, s-a constatat că cei care au petrecut 3 ore pe zi la soare şi nu au păţit nimic erau cu 16% mai mulţi ca cei ce au stat la soare mai puţin şi au dezvoltat ulterior probleme cu inima.
Ambele descoperiri, atât în cazul femeiler cât şi în cazul bărbaţilor, trebuie privite cu prudenţă, avertizează experţii. Expunerea îndelungată la soare poate fi benefică, însă rămâne o cauză importantă pentru creşterea alarmantă a numărului celor care suferă de cancer de piele.