Explozii de viroze și gripe din cauza diferențelor de temperatură
- Geta Neacsu
- 16 octombrie 2014, 00:00
Aproape 65.000 de români au fost diagnosticați cu infecții respiratorii în prima săptămână din luna octombrie. Medicii pun îmbolnăvirile pe seama diferențelor mari de temperatură dintre zi și noapte. Pe de altă parte, continuă monitorizarea pentru virusul Ebola a românilor ce se întorc din țări din Africa de Vest.
La nivel național, în intervalul 29 septembrie – 5 octombrie, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică neconfirmată, infecții respiratorii și pneumonii) a fost de 64.181, cu 8.5% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămâna a sezonului precedent (70.150), anunță Centrul de Control al Bolilor Transmisibile.
„Colectivitățile reconstituite cresc de zece ori infecțiile respiratorii. Suntem într-un sezon în care ba e foarte frig, ba sunt 23 de grade C. Mediul este unul uscat, propice pentru transmiterea de viroze respiratorii”, ne-a explicat prof. dr. Geza Molnar, președintele Societății Române de Epidemiologie.
Numai în Galați s-au înregistrat 2.695 de viroze respiratorii, 76 de gălățeni având nevoie de internare în spital. Grupa de vârstă cea mai afectată de răceli este cea a copiilor de vârstă școlară și preșcolară, 5-14 ani. Copiii mai mici de un an au fost afectați mai ales de pneumonii, a explicat purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Galați, Valentin Boldea.
„Ebola se transmite mult mai greu decât gripa”
Un bărbat de 40 de ani din Alba Iulia, întors recent din Sierra Leone, țară unde există epidemie de Ebola, este monitorizat de către Direcția de Sănătate Publică Alba. La nivelul țării, sunt 18 astfel de cazuri. Medicii țin să liniștească populația, insistând că Ebola se transmite mai greu decât gripa, spre exemplu. „Spre deosebire de gripă, la Ebola bolnavul este infecțios doar în stadiul în care boala are simptome prin secrețiile pe care le elimină. Boala nu se transmite așa de ușor ca gripa, pe cale aeriană. La o simplă strângere de mână, 99,9% nu se transmite boala. Semnele sunt așa de brutale – vărsături, diaree cu sânge– că nu poate fi confundată. De unde și numele de febră hemoragică”, spune epidemiologul Geza Molnar.