Explozie la Hidrocentrala Stejaru. Un bărbat a fost rănit

Explozie la Hidrocentrala Stejaru. Un bărbat a fost rănit Hidrocentrala Stejaru. Sursă foto: Dreamstime

Vineri seara a avut loc o explozie la Hidrocentrala Stejaru, iar un bărbat a fost transportat la spital.

Explozie la Hidrocentrala Stejaru

După ce au fost informați despre explozia de la Hidrocentrala Stejaru, pompierii au constatat că aceasta a survenit o avarie la un întrerupător de 110 kV.

„La ora 18:09, pompierii au fost înştiinţaţi despre producerea unei explozii la Hidrocentrala Stejaru. La locul solicitării au fost alocate forţe şi mijloace de intervenţie de la Detaşamentul de pompieri Piatra-Neamţ (trei autospeciale de stingere şi o ambulanţă SMURD TIM). Ajunşi la locul indicat,  pompierii au constatat că s-a produs o avarie la un întrerupător de 110 KV”, a transmis, vineris eară, ISU Neamţ.

Un echipaj a rămas la locul evenimentului pentru asigurarea zonei.

Ne puteți urmări și pe Google News
Hidrocentrala Stejaru

Hidrocentrala Stejaru. Sursă foto: Dreamstime

Un bărbat a ajuns la spital

După explozie, un bărbat în vârstă de 40 de ani a necesitat asistență medicală. Bărbatul, conștient și cooperant, a fost preluat de către echipajul medical și transportat la UPU Piatra-Neamț.

„Un bărbat de 40 de ani, conştient şi cooperant, a fost preluat de echipajul SMURD TIM şi transportată la UPU Piatra-Neamţ. Un echipaj a rămas la locul evenimentului pentru asigurarea zonei”, a mai transmis sursa citată.

Pompierii au informat că operatorul economic responsabil cu distribuția energiei electrice a fost notificat și este în proces de remediere a defecțiunilor provocate de eveniment.

Hidrocentrala Stejaru a produs în cei peste 50 de ani de existență peste 20 de miliarde de MWh

Hidrocentrala Stejaru sau centrala hidroelectrică „Dimitrie Leonida”, inaugurată în 1960, reprezintă cel mai important obiectiv din administrarea sucursalei Bistrița.

În cadrul centralei de tip semiaerian sunt instalate șase turbine Francis verticale: patru turbine cu o putere de 27,5 MW și două turbine cu o putere de 50 MW.

Centrala hidroelectrică "Dimitrie Leonida" este situată la poalele muntelui Botoșanu, la aproximativ 15 km distanță de baraj, urmând traseul vechi al râului Bistrița.

Centrala a produs în cei peste 50 de ani de existență peste 20 de miliarde de MWh. Barajul Bicaz (Izvorul Muntelui) a fost, la momentul finalizării sale, cel mai mare baraj din țară și al patrulea din Europa între construcțiile de același gen. Este un baraj de greutate din beton, având o înălțime constructivă de 127 de metri și o lungime la coronament de 435 de metri, pentru construcția căruia a fost necesară utilizarea a 1.650.000 de metri cubi de beton și beton armat.

Amenajarea de la Bicaz–Stejaru a reprezentat un efort gigantic pentru acea perioadă. Amploarea fără precedent a lucrărilor ce trebuiau realizate a implicat săpături de peste 3 milioane de metri cubi, din care aproape jumătate în rocă și aproximativ 700.000 în subteran. S-au turnat peste 2,3 milioane de metri cubi de beton și beton armat, iar au fost montate 11.000 de tone de echipament electromecanic.

Șantierul, organizat conform conceptelor politice ale vremii, impunea rigurozitate extremă, eficiență maximă și precizie milimetrică, în condițiile unei tehnologii departe de a fi considerată modernă pentru acea perioadă, potrivit hidroelectrica.ro.