Numărul foarte mare de infectări cu coronavirus, înregistrat miercuri, 26 ianuarie nu era neașteptat.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că autoritățile se așteptau la o explozie a numărului de infectări cu coronavirus. El a dat mai multe exemple din alte țări europene care se confruntă cu situații similiare. În acest context, ministrul a precizat că au fost efectuate un număr de 100.000 de teste pentru depistarea COVID. Acesta ar fi, în opinia sa, motivul pentru care au fost înregistrate atât de multe îmbolnăviri într-o singură zi. Într-o declarație de presă, Alexandru Rafila a încercat să linitească populația în contextul în care numărul infectărilor în ultimele 24 de ore a fost de 34.255 de cazuri.
„Astăzi am avut cel mai mare număr de cazuri înregistrate, ne aşteptam ca astăzi să fie acest număr pentru că ne aflăm după o perioadă în care testarea a fost un pic mai redusă, astăzi s-au efectuat pentru prima dată în România aproape 110.000 de teste, drept care am avut circa 34.500 de cazuri de îmbolnăviri. Acest număr sigur că este preocupant, dar nu putea fi exclus din scenariile pe care Ministerul Sănătăţii şi INSP le-au prezentat de acum două săptămâni”, a declarat Alexandru Rafila.
Acesta a precizat că este un număr de cazuri care este similar cu ceea ce se întâmplă în multe alte ţări. Ministrul a trecut în revistă și măsurile care au fost luate pentru prevenirea extinderii pandemiei de coronavirus.
„Este un număr de cazuri similar cu ceea se întâmplă în alte ţări. În Danemarca, o ţară cu 6 milioane de locuitori, ieri au fost 43.000 de cazuri, la o acoperire vacccinală de 81 la sută, în Cehia, cu 10,7 milioane de locuitori - 30.000 de cazuri, în Portugalia, cu o populaţie similară şi cu o vaccinare de circa 20% - 57.000 de cazuri. Nu sunt cifre neaşteptate”, a afirmat ministrul Alexandru Rafila.
Omicron, responsabil pentru creștere a infectărilor
Potrivit ministrului Alexandru Rafila o astfel de evoluție a COVID era de așteptat și a fost estimată de mai multă vreme de specialişti. El a pus-o pe seama tulpinei Omicron, cu o transmisibilitate mult mai mare decât cele precedente.
”Am estimat o astfel de evoluţie generată de tulpina Omicron, nu este generată de altceva decât de o tulpină cu o transmisibilitate mult mai mare decât tulpinile precedente. Sunt numeroase cazuri care se înregistrează şi la persoanele vaccinate, asta nu înseamnă că vaccinarea nu trebuie să meargă înainte ca să poată să protejeze persoanele vulnerabile mai ales de evoluţie către complicaţii şi mai ales către deces”, a mai afirmat ministrul.
Noul medicament american va ajunge în România
În contextul măsurillor adoptate de autorități, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că a fost încheiat contractul pentru achiziția medicamentului Molnupiravir. Acesta se administrează pacienților simptomatici, cu risc crescut.
Primele cantități vor ajunge în România la sfârșitul acestei săptămâni și va fi repartizat către direcțiile de sănătate publică. Medicamentul va fi distribuit spitalelor și centrelor de evaluare în primele zile ale săptămânii viitoare.
„E un lucru important care cred că va avea un impact favorabil în următoarele 10 zile pentru scăderea presiunii pe secțiile de terapie intensivă și ceea ce, evident, ne preocupă pe toți, reducerea numărului de decese, pentru că de data aceasta discutăm de antivirale la care s-a măsurat acest efect și este certificat de studii științifice, pe când celelalte pe care le-am avut la dispoziție până în momentul de față - mă refer la Favipiravir - nu aveau aceste efect, ci doar de reducere a duratei bolii”, a declarat Rafila.