Explozia de la Crevedia. Ce face Parchetul General

Explozia de la Crevedia. Ce face Parchetul General Pompierii, audiați la Parchetul Militar după exploziile de la Crevedia / Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Explozia de la Crevedia va fi cercetată de procurorii din cadrul Parchetului de pe Lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. La anchetă vor participa și specialiști din cadrul institutului INSEMEX Petroșani. Procurorii au demarat, deja, cercetarea la locul exploziei, alături de experți din cadrul mai multor structuri.

Explozia de la Crevedia va fi cercetată, într-un dosar penal, de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Ancheta vizează infracțiunea de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru. Conform unui comunicat de presă emis de Parchet, procurorul de caz se află la locul accidentului unde face primele cercetări.

„Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul PÎCCJ a preluat dosarul având ca obiect explozia care a avut loc în localitatea Crevedia, județul Dâmbovița, în cursul zilei de 26 august 2023. În cauză se efectuează cercetări in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru (art. 255 alin 1 și 2 din Codul Penal)”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului.

Potrivit sursei citate, a fost începută cercetarea la fața locului, sub coordonarea procurorului de caz. În cadrul echipei de anchetă au fost cooptați ofițeri judiciari, specialiști criminaliști, dar și experți din cadrul Institutului INSEMEX Petroșani.

Ne puteți urmări și pe Google News

„A fost începută cercetarea la fața locului, aceasta fiind coordonată de către procurorul de caz din cadrul PÎCCJ. Au fost cooptați ofițeri de poliție judiciară din cadrul IGPR, specialiști din cadrul Institutului Național de Criminalistică din cadrul IGPR, experți de la Institutul Național de Expertize Criminalistice din cadrul Ministerului Justiției, specialiști de la INSEMEX Petroșani, inspectori de inspecția muncii, ofițeri din cadrul IPJ Dâmbovița”, se mai arată în comunicatul Parchetului General.

explozie, crevedia, stație GPL

Exploziile de la Crevedia / Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Explozia de la Crevedia

Mai multe explozii în lanț la un depozit GPL din Crevedia au provocat moartea unei persoane și rănirea altor 54, conform ultimelor bilanțuri. Dintre răniți, 43 sunt pompieri, polițiști și jandarmi, unii în stare gravă. În acest context, România a activat Mecanismul european de protecție civilă pentru transferul victimelor. În acest context, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat că vinovaţii pentru producerea tragediei de la Crevedia trebuie identificaţi și făcuți răspunzători, conform legii.

„Într-un moment foarte greu, încep acest mesaj prin a transmite condoleanţe persoanelor îndurerate după tragicul incident din judeţul Dâmboviţa. Gândurile mele se îndreaptă şi spre oamenii care au fost răniţi, de asemenea spre curajoşii pompieri-salvatori, poliţişti şi jandarmi, care şi-au pus misiunea în slujba cetăţenilor mai presus de propria integritate fizică”, a scris ministrul pe Facebook.

Marcel Ciolacu și Cătălin Predoiu

Sursa foto: EVZ

Și premierul Marcel Ciolacu a avut o reacție similară spunând că cei responsabili vor trebui să dea socoteală în fața legii.

„Cine se va face vinovat o să suporte rigorile legii, indiference despre cine vorbim în acest moment. Eu am prins accidentul de la Mihăilești. Iar astăzi, dacă nu se făcea acel cordon și se lăsa accesul oamenilor cum a fost atunci la Mihăilești, vorbeam despre o situație de nedescris. Cine a organizat perimetrul acolo a făcut un lucru extraordinar și a salavat vieți”, a declarat Marcel Ciolacu.

Depozitul GPL aparține fiului unui politician PSD

Depozitul GPL de la Crevedia, unde s-a produs explozia, aparține fiului primarului din Caracal, Ion Doldurea. Acesta, Ionuț Daniel Doldurea, este acționarul majoritar al firmei care deține stația, dar și administrator. Flagas SRL îi are ca acționari pe Ionuț Daniel Doldurea (51%) si Cosmin Ionuț Stinga (49%), potrivit Termene.ro.

Conform informațiilor din documentele MAI, firma funcționa, la Crevedia, fără să aibă autorizații și avizele necesare, prevăzute de lege.

Primarul orașului Crevedia a declarat că firma nu deținea avize de funcționare, dar cu toate acestea a continuat să-și desfășoare activitatea.

„Din datele preliminare obținute, obiectivul nu mai deţinea autorizație de securitate la incendiu din data de 30.07.2020 şi are închisă activitatea de la data de 14.10.2020. Pe timpul unui control de prevenire desfăşurat în anul 2020 la acest obiectiv, s-a constatat utilizarea unei pompe de transvazare a gazului petrolier lichefiat neomologată. Din primele informații la momentul producerii evenimentului pe amplasament s-au desfăşurat operațiuni de transvazare neautorizate”, se arată într-un raport preliminar al MAI, citat de publicația Rețete și Vedete.