Explozia de la Călimăneşti. Dramele lăsate în urmă: „Copii rămaşi fără nimeni”

Explozia de la Călimăneşti. Dramele lăsate în urmă: „Copii rămaşi fără nimeni” Sursa foto: ISU Vrancea

Explozia de la Călimănești alăsat în urmă adevărate drame. Familiile celor ucuși își plâng morții. Toți erau tineri și aveau toată viața în față.

Explozia de la Călimăneşti putea fi evitată dacă responsabilii îşi făceau bine treaba. De exemplu, conducta care a explodat pe șantier ar fi fost fisurată de mai mult timp.

Anchetatorii vor stabili acum dacă această ruptură era apărută de mai multă vreme. Transgaz anunță că țeava era intactă înainte de intervenția muncitorilor. Magistrala a fost construită acum 30 de ani, iar fisursa a fost analizată inclusiv de prefectul de Vrancea, Nicușor Halici.

Explozia de la Călimăneşti ar fi fost provocată de o fisură

În una din secţiuni, cum am văzut, da, avea o fisură. Era în baza de jos fisurată. E în zona de jos, nu putea fi atinsă de utilaj”, explică prefectul. Potrivit surselor de pe șantier, muncitorii ar fi trebuit să lucreze doar cu lopata în zona magistralei, din motive de siguranță. Însă angajații foloseau un compactor pentru că se grăbeau.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cel mai probabil, s-au aprins de la echipamentele de la maşinile care s-au găsit în realul erupţiei propriu-zise a gazului natural. Exista posibilitatea ca această distrugere a rezistenţei materialului să înceapă la un moment dat, să continue şi să existe un punct T zero în care pur şi simplu plesneşte conducta”, a analizat situația și Dumitru Chisăliță, expert în energie.

În replică, reprezentanții Transgaz resping acest scenariu și anunță că magistrala a fost reabilitată în 2018. Conducta din Vrancea avea un diametru de 80 de cm. În ipoteza în care era o scurgere de gaze, ea ar fi fost simţită de către oameni. E greu de crezut că un muncitor simte miros de gaz şi continuă să lucreze”, a transmis purtătorul de cuvânt al Transgaz, Alexandru Macoveiciuc.

Marcel Ciolacu, premierul României, crede că problema e cu siguranță ”la proiectare”: ”Eu aş pleca de la proiectare. S-a proiectat peste magistrala lui Transgaz. Ştiţi că aveau loc şi lucrări de înlocuire ale magistralei”. O altă ipoteză și mai șocantă e că muncitorii nici măcar nu știau că acolo există o magistrală de gaz, mai ales că pe șantier nu exista niciun diriginte de șantier delegat de Ministerul Transporturilor.

explozie Călimănești

Explozia de la Călimănești/sursa: ISU Vrancea

Familii devastate de durere

Explozia de la Călimăneşti din 21 septembrie a făcut patru victime. Acestea au lăsat în urmă copii orfani, soţii, mame şi rude răvăşite de durere.

Printre victimele care și-a pierdut viața în explozia cumplită de la Călimănești este şi Emil. Acesta a murit pentru simplul fapt că se afla la locul nepotrivit, la momentul nepotrivit. „Avea copii şi trebuia să îi întreţină şi să îi crească. Sper să nu treacă nimeni prin ce trecem noi. O familie îndurerată, îndoliată. Copii rămaşi fără nimeni”, povestește sora lui Emil. ”Foarte bun, un om muncitor, pentru familie şi pentru vecini că ne-a ajutat de atâtea ori cu orice,E foarte greu”, transmite și o vecină.

Florin Bocu, 37 de ani, a fost găsit carbonizat, alături de ceilalți trei colegi ai săi. A lăsat în urmă doi copii orfani de tată, o soție îndoliată și doi părinți distruși.

Marius   Chiriac avea 29 de ani și locuia în comuna Cârligele din județul Vrancea. Tânărul s-a căsătorit pe 2 septembrie și soția sa, Mădălina, educatoare în comună, este însărcinată în luna a 5-a, potrivit Jurnal de Vrancea. Marius lucra în schimbul de noapte pe șantierul companiei UMB, care executa lucrări la viitoarea Autostradă A7, care ar urma să traverseze Moldova de la nord la sud. Conform Jurnal de Vrancea, în momentul tragediei, Marius conducea un utilaj.