Explicațiile autorităților în cazul Lacului IOR cu apă roșie. Motivul colorării apei

Explicațiile autorităților în cazul Lacului IOR cu apă roșie. Motivul colorării apei

Misterul apei roșii din lacul IOR din Capitală a devenit subiect de discuție în ultimele zile.  În timp ce toată lumea se întreabă ce s-a întâmplat,  situația nu este una singulară. Există și alte râuri și lacuri „înroșite”.

Misterul lacului bucureștean care s-a înroșit. Misterul apei roșii din lacul IOR din Capitală a devenit subiect de discuție în ultimele zile.  În timp ce toată lumea se întreabă ce s-a întâmplat,  situația nu este una singulară. Există și alte râuri și lacuri „înroșite”.

De mai bine de trei săptămâni, apa lacului IOR din Capitală are o culoare neobișnuită, roșie. Autoritățile fac cercetări pentru a afla de ce se întâmplă asta. Bucureștenii care se plimbă prin parc sunt uimiți de ceea ce văd și caută explicații. Între timp, Garda de Mediu a anunțat că a fost identificat un posibil poluator, dar încă nu e nimic concludent și verificările continuă. Misterul apei roșii dinlacul IOR continuă să fascineze, scrie retetesivedete.ro.

Apele Române lămuresc situația

Administraţia Naţională ”Apele Române” a găsit explicația. Culoarea roşie a apei din Lacul IOR, sesizată la sfârşitul săptămânii trecute, este cauzată de o algă brun-aurie care are o perioadă de dezvoltare primăvara timpuriu atunci când temperatura apei este până la 13 grade. Aceasta subliniază că administratorul lacului - Primăria sectorului 3 - trebuie să monitorizeze situaţia.

„Potrivit celor mai recente rezultate de analiză ale apei lacului IOR emise de către Laboratorul nostru de Calitate a Apelor, a fost identificată prezenţa unei alge roşii pe nume Crysococcus.

Este vorba de algă brun-aurie care are o perioadă de dezvoltare primăvara timpuriu atunci când temperatura apei este până la 13 grade. Precizăm faptul că această algă nu este de natură toxică. Prin urmare, prezenţa ei nu afectează nici calitatea apei şi nici fauna acvatică”, anunţă Administraţia Naţională Apele Române

Administratorul lacului, Primăria Sectorului 3, este obligat să monitorizeze în continuare situaţia şi să se asigure că nu există surse de poluare. Fundaţia Eco Civica a relatat la sfârşitul săptămânii trecute că în lacul IOR din Capitală au fost deversate dejecţii.

Lacul este plin de dejecții

Misterul lacului bucureștean care s-a înroșit. „Lacul IOR a devenit Lacul Roşu al Bucureştiului, numai că la ultimul fenomenul este natural, iar la cel de-al doilea e vorba de poluarea cu fecale! În urma sesizărilor trimise Gărzii de Mediu. Această instituţie împreună cu Apele Române au intervenit imediat, au efectuat un control pe lacul IOR şi au prelevat probe de apă.

După analiza probelor la un institut abilitat a reieşit clar că lacul e plin de fecale! A reieşit o calitate slabă a apei la bacterii coliforme, nitriţi şi amoniu. Ceilalţi indicatori sunt o treaptă mai sus”, a transmis, duminică, pe Facebook, Fundaţia Eco Civica.

Reprezentanţii acestei ONG au susţinut că dejecţiile au intrat cu apa din lac şi nu s-a produs fenomenul de diluţie şi de deplasare care se constată în cazul apelor curgătoare atunci când acestea sunt poluate.

Garda de Mediu a transmis că are un control în derulare, iar Administraţia Naţională Apele Române a prelevat probe de apă.  Datele preliminare relevând că indicatorii de calitate a apelor fizico-chimici şi biologici se situează în jurul valorilor normale. Oficialii au precizat că „lacul este închis, nu comunică cu alt corp de apă şi este în proprietatea şi administrarea Primăriei Sectorului 3.

 Situația nu este una singulară

În timp ce toată lumea se întreabă ce s-a întâmplat, trebuie spus că situația nu este singulară. Aflați unde s-au mai înroșit râuri și lacuri. În Turcia, SUA, China sau Rusia și chiar Senegal s-au semnalat situații asemănătoare ca la București. Despre ele puteți citi aici.

Ne puteți urmări și pe Google News