Explicație-șoc: șefa CNA spune că juca un rol când a țipat la copii

Explicație-șoc: șefa CNA spune că juca un rol când a țipat la copii

După ce au fost date publicității noi înregistrări cu Laura Georgescu vorbindu-le pe un ton agresiv unor copii de 11 ani, președinta CNA a furnizat o explicație halucinantă: totul era „un demers didactic”.

Solicitată de EVZ să-și explice comportamentul incredibil de agresiv față de niște copii de școală, Laura Georgescu, președintele Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), a încercat să dea o altă perspectivă dialogului ce se aude pe înregistrările publicate. Șefa CNA susține că expresiile de genul „vorbește, mă, cu toată gura!”, „n-ai creier, bă, băiatule!” sau „de ce nu știi răspunsul, fetițo?”, făceau parte, de fapt, dintrun rol pe care îl interpreta și că totul este un „demers didactic” în care s-au implicat majoritatea membrilor Consiliului.

Mai mult, Laura Georgescu o atacă dur pe colega ei din CNA, Narcisa Iorga , acuzând-o că a scos înregistrările din context: „15 luni mai târziu, cineva publică fragmente audio scoase din contextul de rol, pe un blog personal, folosit în ultimele șase luni pentru prezentarea defavorabilă a conținutului ședințelor publice ale CNA. Acest demers se înscrie în ceea ce consider a fi o campanie de destabilizare și decredibilizare a CNA, dusă de 15 luni de doi membri ai Consiliului”.

„Dacă era mama mea, fugeam de acasă”

Ne puteți urmări și pe Google News

„În martie 2013 CNA a interzis difuzarea imaginilor cu scene de violență în școli pe micile ecrane”, a explicat Laura Georgescu, care a adăugat că intenția CNA a fost să demareze o „campanie destinată formării unei gândiri critice la telespectatorii sub 15 ani față de reflectarea în audiovizual a violenței de orice tip”. Laura Georgescu a mai spus că mesajul campaniei era: „Violența este o realitate care trebuie gestionată de fiecare dintre noi” și a fost gândită, ca un demers didactic, un „curs demo de 50 de minute, structurat pe exemplificări video, urmate de metoda jocului de rol prin dialog interactiv între elevi și reprezentanții CNA.

Că explicațiile Laurei Georgescu nu stau în picioare o dovedește și o scrisoare trimisă anul trecut de către un părinte, pe adresa tuturor membrilor CNA, în care se subliniază că în clasă „atmosfera a fost una efectiv de teroare, fetele vorbind între ele că „dacă era asta mama mea, fugeam de acasa”. În plus, Laura Georgescu trebuie să explice cum de a fost singurul membru CNA care a ales să „joace teatru” în fața copiilor.

Alți membri CNA nu au intrat „în rol”

Majoritatea membrilor CNA au participat la programul „Școala altfel”. Dacă ideea campaniei a fost una comună, modul de abordare în fața copiilor a fost diferit. Toți membrii CNA au prezentat exemplificări video și au purtat discuții dar, cu excepția Laurei Georgescu, n-au apelat la „roluri”.

Narcisa Iorga le-a vorbit despre importanța marcajelor de vârstă ce apar pe emisiuni și filme, iar Răsvan Popescu a încercat să le atragă atenția că violența trebuie abordată într-un mod critic. „Nu mi s-a cerut să joc vreun rol. Am prezentat exemplificări video, cu o serie de situații violente, apoi am intrat în dialog cu elevii, mi-au pus o serie de întrebări... Am încercat prin mijloacele noastre să le atragem atenția copiilor că ceea ce văd pe micul ecran, într-o serie de situații, trebuie abordat într-un mod critic”, a spus el. Deși unii dintre colegii săi nu au fost înștiințați, Laura Georgescu a dezvăluit că „în luna aprilie a acestui an, CNA a continuat campania în „Săptămâna altfel.