Experții se contrazic pe un subiect delicat. E bine sau nu să purtăm mască la interior?

Experții se contrazic pe un subiect delicat. E bine sau nu să purtăm mască la interior?

Un grup de experți a intrat în dispută cu reprezentanții OMS pe tema răspândirii noului coronavirus în spații închise.

În vreme ce experții susțin că persoanele aflate în spații închise, care nu se protejează cu măști, riscă să contacteze noul coronavirus din aer, OMS spune că nu sunt dovezi.

Un număr de 239 de experți și specialiști au semnat un document, pe care l-au înaintat Organizației Mondiale a Sănătăţii, în care atrag atenția că noul coronavirus circulă prin aer, în spaţiile închise şi îi contaminează pe cei care nu sunt protejaţi.

Specialişti din 32 de ţări vor publica un studiu ştiinţitic din care reiese că noul coronavirus circulă prin încăperi şi este dus mai departe de aerisiri şi sisteme de ventiliaţie, infectându-i pe cei care nu se protejează. De aceea, recomandarea experților este ca ventilaţia în locurile publice închise să fie folosită într-o măsură foarte mică, iar purtatul măștii la interior să fie obligatorie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Semnatarii contrazic teoriile OMS potirvit cărora nu există dovezi că particulele de coronavirus ajunse în aerul din baruri, restaurante, şcoli, săli de cazino sau biserici au puterea de a infecta persoanele care nu poartă mască.

Medicul Benedetta Allegranzi din cadrul OMS susține că nu sunt suficiente dovezi pentru ceea ce susţin cei 239 de experţi. În opinia acesteia, virusul se poate transmite prin aer, dar nu există nici o dovadă solidă care să confirme această teorie, chiar dacă este o dezbatere aprinsă pe această temă.

Medicul Bill Hanage, epidemiolog la şoala publică de sănătate Harvard T.H. Chan caracterizează modul în care se pune problema legat de circulaţia virusurilor prin aer drept „stupid”

„Avem noţiunea asta, că particulele care atârnă în aer sunt capabile să te infecteze multe ore mai târziu, se plimbă pe străzi, prin cutiile de scrisori şi îşi găsesc calea în casele tuturor. Dar clar nu este cazul”, a spus el.

Trebuie spus că acelaşi grup de cercetători contestă OMS şi în privinţa pacienţilor asimptomatici. În vreme ce reprezentanții organizației consideră că sunt rare cazurile când asimptomaticii au transmis virusul mai departe, mai multe organizații atrag atenția că, dimpotrivă, asimptomaticii sunt cei care îl transmit cel mai uşor.

OMS consideră că doar persoanele infectate pot da mai departe infecţia cu virusul SARS-CoV-2, dacă tuşesc sau strănută, vorbesc de la distanţă apropiată sau iau contact direct.

Ministrul Sănătății n-a mai putut să ocolească cifrele și a spus adevărul. „Da, există acest risc”

Întrebările care pun omenirea pe jar. Ce nu va reuși vaccinul împotriva virusului ucigaș