Experţii Schengen, la Timişoara

Experţii Schengen, la Timişoara

Delegaţia experţilor de evaluare Schengen care a inspectat astăzi Aeroportul Timişoara a fost tratată cu mâncare trecută prin filtru, la umbra jaluzelelor aranjate cu grijă chiar de managerul Aeroportului Internaţional Traian Vuia.

În ultimul an şi jumătate, milioane de euro s-au investit în Timiş pentru securizarea frontierelor în vederea aderării României la spaţiul Schengen. Rezultatul acestor investiţii a fost evaluat astăzi când a avut loc ultima reevaluare a unei comisii de experţi, aceştia urmând să decidă dacă România va intra în spaţiul Schengen în conformitate cu calendarul stabilit. Inspecţia celor nouă reprezentanţi ai Comisiei Europene, printre care şi un reprezentant al Franţei, a început în jurul orei 11.00, la terminalul Non Schengen al Aeroportul Traian Vuia şi a durat aproximativ două ore. Surse din cadrul instituţiei au confirmat faptul că aceştia au vizitat întreg aeroportul, asistaţi de o "armată" de oficiali români. La cererea reprezentanţilor Comisiei Europene, presa a fost ţinută departe. Inclusiv maşinile Poliţiei de Frontieră, care au venit la aeroport pentru a-i prelua şi duce la al doilea obiectiv vizitat, Punctul de trecere a frontierei Stamora - Moraviţa, au fost parcate pe pistă. Oficialii Aeroportului TRaian Vuia au declarat că "un comunicat de presă legat de vizită va fi dat publicităţii în decursul zilei de mâine". Raportul final în urma acestei vizite în judeţul Timiş va fi făcut public abia la începutul anului viitor. Catering de patru stele

O întreagă desfăşurare de forţe a avut loc. Indivizi la costum şi ochelari de soare negri se mişcau grăbiţi dinspre terminalul non Schengen spre salonul oficial şi invers. Paznici cu geci noi "Airport Guard" analizau fiecare călător. Un catering de lux cu fructe exotice, varză împănată şi aperitive selecte a fost aranjat astfel încât să corespundă celor mai alese gusturi. În timp ce, departe de ochii presei, evaluatorii începeau inspecţia terminalelor şi echipamentelor, în faţa salonului VIP începea ritualul cateringului. O dubă albă aduce bunătăţi aburinde şi câteva cutii cu fructe. Şeful ospătarilor începe să aranjeze, atent mesele. Câţiva ciorchini de struguri i se rostogolesc pe gresie. Îi ridică, îi scutură şi-i propteşte lângă un ananas. După câteva zeci de minute vin încă două maşini. Toată mâncarea trece mai întâi, regulamentar, prin filtrul cu raze X. Între timp angajaţii de la salubritate mătură atent fiecare nou chiştoc de ţigară apărut pe trotuar, în faţa salonului.