Expert în traficul de persoane: 60.000 de imigranți sunt „blocaţi” în Balcani. Dacă economia din Turcia se înrăutăţeşte, mii de migranţi vor năvăli în Europa
- Antonia Hendrik
- 24 iulie 2018, 13:05
Un semnal de alarmă îl trage Gerald Tatzgern, ofițer al Serviciului de urmărire penală al Austriei, specializat în urmărirea penală a traficanților de persoane. Potrivit analizei sale se arată că aproximativ 60.000 de imigranţi sunt „blocaţi” în Balcani. Iar dacă în Turcia situaţia economică se înrăutăţeşte Europa va avea şi mai multe probleme.
Spania a devenit principala destinație a migranților. Dar chiar și în Balcani, conform expertului în domeniu, nu se vede nici o relaxare. Intrarea ilegală pe fluviul Evros joacă un rol din ce în ce mai mare.
Potrivit datelor transmise de Crucea Roșie Internațională, încă de la începutul anului au sosit 8 000 de migranți noi în Bosnia, de 8 ori mai mari decât în anul precedent.
În Grecia, între 1 ianuarie și 8 iulie, au fost înregistrate 24.000 de noi sosiri de imigranți și refugiați; o crestere de 122% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a declarat Tatsgern.
Potrivit acestuia, fluxurile de refugiați din zona Evros joacă un rol din ce în ce mai important. De la începutul anului, numărul celor care au încercat să traverseze ilegal râul Evros din Turcia în Grecia a explodat. Acordul de imigrație dintre UE și Turcia, semnat în anul 2015, nu include migranții care traversează granițele teritoriale ale Greciei și Turciei, de aceea turcii nu împiedică migranții să treacă în Grecia.
Numai migranții care sosesc pe mare sunt trimişi înapoi în Turcia. Potrivit specialistului austriac, care a luptat cu traficanți de persoane de peste 17 ani, situația ar putea să se accentueze dacă situația economică din Turcia se înrăutățește. Mii de migranți lucrează în Turcia și, dacă economia țării se destramă, mulți dintre ei vor rămâne șomeri și vor căuta alte ţări din Europa trecând prin Grecia. El propune, de asemenea, mai multe modalități pentru ca Europa să nu împiedice acest lucru: "Trebuie să profităm acum de situație, în timp ce fluxul de migranți către Europa este relativ scăzut, trebuie să protejăm mai bine frontierele noastre și să ajutăm din punct de vedere economic țările de origine a migranților“, notează welt.de.