Expert Britanic: Coronavirusul ar putea fi răspândit și prin gazele din stomac!
- Mihai Popescu
- 26 iulie 2021, 08:00
O nouă temă de dezbatere printre experții în sănătate: coronavirusul poate fi transmis și prin gazele eliberate din stomac. Flatulență este un pericol susține The Telegraph, unul din cele mai serioase ziare britanice.
Unii oficiali britanici au indicat, păstrându-și anonimatul, că există dovezi că virusul Covid 19 poate fi răspândit prin emiterea gazelor corporale în spații închise, cum ar fi băile folosite de mai mulți oameni. Cum putem scăpa de gazele din stomac? Sunt mai multe remedii recomandate de specialiști.
Gazele din stomac eliberate în spații închise ar putea răspândi coronavirusul, a declarat pentru The Telegraph un oficial britanic care a spus că a citit „lucruri cu aspect credibil despre el” în materiale din alte țări.
Aceștia au susținut că au existat dovezi ale unei „conexiuni de urmărire genomice între două persoane aflate într-o cabină [de toaletă] din Australia”. De asemenea, au existat unele „cazuri bine documentate de boli care s-au răspândit prin conductele de deșeuri de materii fecale în timpul lockdown-ului în Hong Kong, atunci când curba U se aplatizase”.
Cu toate acestea, oamenii de știință guvernamentali nu au confirmat afirmația. Un purtător de cuvânt al primului ministru britanic a declarat că nu este la curent cu afirmațiile că virusul poate fi răspândit prin gazele stomacale. „Avem în atenție cele mai recente dovezi științifice, dar deocamdată nu există nimic de acest fel”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Testarea a constatat că Covid-19 poate fi găsit în materia fecală
Riscul de răspândire a Covid 19 trebuie redus, iar lenjeria și hainele ar putea acționa ca un filtru pentru particulele dăunătoare, în același mod în care funcționează o mască de față, consideră mulți specialiști.
În luna mai, medicul australian Andy Tagg a subliniat pentru presa britanică că eliberarea gazelor din stomac ar putea provoca coronavirus după ce a analizat o serie de teste efectuate de la pacienții cu coronavirus la începutul acestui an.
El a citat testele care au dezvăluit că virusul era prezent în fecale la 55% dintre pacienții cu Covid-19. Dr. Tagg a scris: „Ei bine, SARS-CoV-2 poate fi detectat în materiile fecale și a fost detectat la un individ asimptomatic până la 17 zile după expunere”.
El a adăugat: „Poate că SARS-CoV-2 poate fi răspândit prin puterea gazelor din stomac - avem nevoie de mai multe dovezi.“ Cercetările științifice au dovedit că puterea gazelor eliminate prin flatulație este destul de mare, purtând particule de pudră de talc pe câțiva kilometri.
Sfatul experților: nu uitați să purtați măști de protecție adecvate în orice moment !
Mai devreme în timpul pandemiei, Centrul de Control și Prevenire a Bolilor din China a anunțat că pantalonii ar trebui să fie o barieră eficientă împotriva flatulenței care ar putea transporta coronavirus. Organismul de sănătate din China a declarat că este puțin probabil ca pârțul să poată transmită virusul, cu condiția ca pantalonii să fie purtați în acel moment.
Cu toate acestea, a avertizat că, în cazul în care pacientul infectat nu poartă pantaloni și eliberează o cantitate mare de gaz din stomac, atunci altcineva - aflat în imediată apropiere - ar putea fi expus riscului.
Un alt expert nu este de acord
În ciuda sugestiei doctorului Tagg, doctorul Sarah Jarvis, medicul de familie și directorul clinic al Patientaccess.com, a dezvăluit că este foarte puțin probabil ca cineva să prindă coronavirusul de la cineva care a tras un pârț.
Ea a declarat pentru The Sun Online: „Probabilitatea ca cineva să prindă virusul pentru că era aproape de cineva care a eliberat gaze din stomac este foarte mică. Ești mult, mult mai probabil să-l prinzi fiind în contact strâns cu cineva care tușește sau strănută sau prin atragerea picăturilor (din tuse sau strănut) pe mâini când atingi o suprafață dură.”