Echipa emisiunii ”România, te iubesc” a mers pe firul celui mai mare incendiu de după Revoluție. Descoperirea în urma anchetei reprezintă o radiografie a sistemului.
În noiembrie 2020, Piatra Neamț, a avut loc una dintre tragediile din sistemul sanitar românesc: pacienții au ars de vii la terapie intensivă. La 5 luni de la incendiu anchetatorii încă nu pot să ofere răspunsurile viabile.
Secția de terapie intensivă nu avea avize de la DSP, hidranții nu funcționau, sistemul de ventilație era inexistent, instalația electrică era din anii 70 și electricienii angajați nu aveau avize de la Autoritatea pentru Reglementare în Energie. În salon, personalul medical aprindea candele pentru cei aflați în pragul morții, într-un mediu puternic îmbogățit cu oxigen.
În ultimele 12 luni de până la incendiu, spitalul a avut 8 manageri, toți numiți politic și fără concurs. Tragedia de la Neamț vine după ani la rândul în care spitalul a fost infestat de numiri politice, contracte dubioase și improvizații fără număr, arată materialul difuzat de Pro TV.
Oamenii au ars în pat, inbubați și imobilizați, cu măștile de oxigen pe fețe
Mihai Gavril este administratorul unui cămin de la marginea orașului și și-a pierdut soția în incendiu, pe ”mama Tatiana”, cum îi spuneau sutele de orfani pentru care femeia a fost mama adoptivă.: ”Când s-a deschis prima dată ardea aerul. Oxigenul din aer ardea. Ea fiind și în spate, acolo n-avea nicio sansă, chiar dacă ar fi avut puterea. Când a intrat în secția ATI, a găsit-o undeva îngenuchiată lângă pat, curios, cu o față senină, nu speriată cum erau ceilalți. Și se cunoaștea, așa pe haine, dogoarea focului. Bluza era ruptă, probabil a încercat să o smulgă de pe ea…a găsit-o acolo ghemuită, ca și cum s-ar fi închinat. Așa a găsit-o”, spune soțul Tatianei.
Unii pacieți au ars în pat, intubati și imobilizați. Măștile de oxigen le-au ars pe fețe, iar cearceafurile le-au topit trupurile. Alții au murit înecați de fumul negru.
La etajul 2, reporterii au dat de prima improvizație. “Circuitul epidemiologic optim și funcțional” este un perete de rigips cu o copertină de plastic. Așa era separată zona verde de cea roșie. În stânga erau birourile medicilor, în dreapta cele două saloane ATI cu câte 8 pacienți.
Secția nu avea avizul DSP. Cel puțin un angajat al DSP știa: doctorul Herghelegiu
Un raport al corpului de control al Ministerului Sănătății, încă nepublicat, confirmă că, din cauza peretului de rigips, secția nu putea fi utilizată corespunzător, deoarece manevrarea paturilor se realiza în condiții improprii și greoaie. În 2020, spitalul a atribuit fără licitație două contracte de servicii de consultanță epidemiologică, în valoare totală de 43.000 de euro, firmei doctorului Ionel Herghelegiu. El este și patronul unui centru de îngrijiri paleative, precum și membru supleant în consiliul de administrație al Spitalului din Român și angajat la DSP Neamț.
Ionel Herghelegiu: ”Acum sunt în lucru în DSP, nu sunt în cadrul spitalului, chiar vă rog frumos..” Reporter: Dar lucrați și la spital și la DSP? Ionel Herghelegiu: ”Lucrez în DSP, am contract de prestări servicii cu spitalul”.
După incendiu, DSP Neamț a anunțat că secția ATI, în noua configurație, cu peretele de rigips, nu avea aviz. Cel puțin un angajat al DSP știa: doctorul Herghelegiu. Prefectul a dezvăluit un amănunt și mai grav. Paturile bolnavilor erau mai late decât ușa de la intrarea în salon, iar pompierilor le-a fost extrem de dificil să facă evacuarea.
La două luni după incendiu, zeci de hidranți din spital au fost găsiți nefuncționali
Pe holul ATI-ului, la fiecare capăt este instalat câte un hidrant . Asistenta șefă a precizat că cel spre care au fugit prima dată medicii era stricat. Al doilea hidrant este la câțiva metri de salon, dar este opturat de o ușă de termopan montată odată cu peretele de rigips. Asistenta șefă spune că a fost folosit, iar locotenent-colonel Constantin Adrian, de la inspecția de prevenire ISU Neamț, susține contrariul.
La 2 luni după incendiu, zeci de hidranți din spital au fost găsiți nefuncționali. Fapt confirmat de firma care a făcut auditul.
”Hidranții h3, h4, h5 ,16,17 ,19 ,20 ,34 ,46 au robineți blocați. Chiar dacă avem sursă de apă, nu putem să-i acționăm”,a explicat Valentin Ciobanu, patron firmă de securitate la incendiu. Este fost consilier local PNL. Recent a fost declarat incompatibil, pentru că firma lui a avut contracte și cu companiile primăriei în perioada în care acesta făcea parte din consiliul local. De câțiva ani, firma lui se ocupă și de verificarea hidranților spitalului.
”În clădirea veche a spitalului nu era apă. Coloana de apă era uscată”, spune el despre situația din decembrie 2020. A fost în control și în iunie 2020, înainte de incendiu, dar susține că nu mai găsește rapoarte de la atunci.
Alex Filimon este noul manager al spitalului și primul din ultimii 9 care și-a câștigat funcția printr-un concurs. De profesie economist , și-a făcut studiile în Canada. ”Eu ce să zic, de când am venit am schimbat vreo 50 de hidranți d-ăștia”, spune managerul. Hidranții defecți și toate celelalte deficiențe semnalate de ISU sunt probleme sistemice care apar an de an în rapoarte, încă din 2015.
Dedesubturile numirilor politice. Rolul lui Ionel Arsene, șeful CJ Neamț
Chestionat de ce e o miză așa de mare din punct de vedere politic Spitalul județean, fostul manager Marius Ghineț a fost tranșant: ”Banii, de ce să nu va răspund direct. Banii”.
Lucian Micu, managerul aflat la conducerea spitalului în timpul incendiului, nu a dorit să acorde un interviu echipei Pro TV. Echipa mers la Ionel Arsene, șeful consiliului județean, instituție în subordinea căreia se află spitalul. Politicianul PSD este anchetat în două dosare DNA, fără legătură cu spitalul. El a numit 6 din cei 8 manageri din 2020 și are propriul reprezentant în consiliul de administrație al spitalului, iar consiliul poate controla oricând activitatea spitalului.
Reporter: Vi se pare normal ca toți acești manageri care au fost, pe care dumneavoastră i-ați numit, niciunul de exemplu, pe parcursul a doi ani și anul cu pandemia și în anul dinainte când nu era presiunea atât de mare, să nu fi sesizat și să fi încercat să rezolve o problemă atât de simplă cum este de a repara niște hidranți? Ionel Arsene: ”Dumneavoastră știți siguri că nu funcționau hidranții?” Reporter: Da. Ionel Arsene: ”De unde?” Reporter: De la ISU, că e în rapoartele ISU, declarațiile medicilor... Ionel Arsene: ”ISU, atunci când au fost și au făcut controale, nu le-a pus în vedere să rezolve?” Reporter: Ba da. Ionel Arsene: ”Da, eu n-am știut asta”.
Sursa: Știrile Pro TV