Experiment neașteptat. Un polițist a demonstrat alcoolemia dată de pastilele pentru amigdalită

Experiment neașteptat. Un polițist a demonstrat alcoolemia dată de pastilele pentru amigdalită Codul Rutier. Sursa foto: Arhiva EVZ

Codul Rutier prevede sancțiuni dure pentru șoferii care încalcă această regulă, ei riscând nu doar suspendarea permisului de conducere, ci și pedeapsa cu închisoarea. Dar ce se întâmplă când etilotestul indică o alcoolemie despre care nu aveai habar.

Un experiment realizat de un polițist-vlogger a demonstrat alcoolemia neștiută din medicamente pentru tratarea durerilor de gât, mai exact cele de tip spray sau tinctura de propolis.

Polițistul Tavi Perțea a folosit etilotestul din dotare și s-a testat după ce și-a pulverizat în gât două pufuri de spray. Alcoolemia afișată a fost de 0,24 alcool pur în aerul expirat.

Acesta s-a arătat surprins de rezultat. „Exagerat de mult. Am dat doar două pufuri. Mi se pare exagerat de mult. Puteam să rămân fără permis 90 de zile și să primesc o amendă de 1.305 lei”, a arătat polițistul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum a decurs experimentul

La scurt timp, testul a fost refăcut, iar alcoolemia a ieșit zero. „După cinci minute este sigur. Pur și simplu aparatul alcooltest detectează vaporii de alcool”, a explicat polițistul.

Polițistul a repetat experimentul și cu tinctura de propolis. A verificat alcoolemia după ce a luat 7-8 picături de tinctură, iar testul realizat imediat după a dat o alcoolemie de 1,04 mg/l în aerul expirat. „Este infracțiune. Chiar a ieșit mult. Propolisul e cu alcool de 90 la sută tărie”, a spus Perțea.

După ce a așteptat cinci minute a repetat procedura și, de data aceasta, a afișat o alcoolemie de 0.04 mg/l. „Este o scădere foarte mare, dar aparatul încă detectează”, a mai arătat polițistul. După alte cinci minute, testul a fost refăcut, reieșind o alcoolemie zero.

„În România este toleranță zero la alcoolemie. Orice valoare duce la suspendarea permisului”, a afirmat polițistul Tavi Perțea.

România, pe primul loc la decese produse de accidente rutiere în 2021

România se situează pe primul loc în ceea ce priveşte numărul de decese produse în accidente rutiere în anul 2021, conform unei statistici realizate la nivelul Uniunii Europene. Rata mortalităţii în România din această cauză este mai mult decât dublă faţă de media europeană.

Astfel, statistica arată că rata deceselor cauzate de accidente rutiere înregistrată în România anul trecut a fost de 93 la un milion de locuitori, faţă de 44 cât este media europeană. Cea mai scăzută rată a deceselor se înregistrează în Norvegia, cu 16, Malta, cu 17, şi Suedia, cu 18 decese la un milion de locuitori.

Locul al doilea în statistici este ocupat de Bulgaria, cu 81 de decese înregistrate la un milion de locuitori, urmată de Letonia, cu 78 de morţi la un milion de locuitori, şi Croaţia, cu o medie de 72 la un milion. În România, aproape 40% din accidente se produc pe fondul consumului de alcool.