Evenimentul Zilei > International > Experiment extrem! 4000 de oameni chemați pe stadion să se infecteze cu coronavirus
Experiment extrem! 4000 de oameni chemați pe stadion să se infecteze cu coronavirus

Experiment extrem! 4000 de oameni chemați pe stadion să se infecteze cu coronavirus

Oamenii de știință ai Universității Martin Luther din Halle-Wittenberg recrutează 4000 de voluntari pentru a asista la un concert al lui Tim Bendzko, pe un stadion din Leipzig.

Cercetătorii spun că obiectivul lor este să determine cum se poate organiza un aveniment de amploare într-o sală, cum este un concert, limitând totodată riscul răspândirii coronavirusului.

Specialiștii afirmă că vor să studieze aprofundat problema și dacă este posibilă organizarea de asemenea evenimente într-o sală închisă, în deplină siguranță vizavi de răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Spectatorii care vor asista la concertul starului pop german Tim Bendzko vor purta măști de protecție dar și un dispozitiv la gât care va emite un semnal la fiecare cinci secunde, care  va indica locul unde se află în timpul concertului de pe stadionul din Leipzig.

Cercetătorii vor utiliza și un dezinfectant fluorescent pentru mâini pentru a identifica zonele care au fost atinse frecvent de spectatori și care devin periculoase din punct de vedere sanitar.

În egală măsură, vor fi folosite și mașini care dispersează ceață, pentru a vedea cum vaporii joacă un rol în propagarea virusului.

„ Încercăm să aflăm dacă ar putea exista o cale de mijloc între vechiul și noul standard care să permită organizatorilor să includă suficientă lume într-o sală de concerte”, a declarat dr. Ștefan Moritz, șef al clinicii de boli infecțioase aUniversității Martin Luther.

Voluntarii pentru acest proiect, denumit Restart-19, trebuie să aibă vârste cuprinse între 18 și 50 de ani și trebuie să prezinte teste negative pentru Covid-19, cu 48 de ore înainte de a participa la experiment.

Toată lumea va asista la trei concerte iar primul se va derula fără regulile de distanțare socială, ca înainte de pandemie, iar oamenii vor intra pe stadion doar pe două porți principale.

La al doilea concert, voluntarii vor trece prin opt porți diferite iar un scaun din două va fi blocat.

Pentru al treilea concert, doar 2000 de persoane vor fi autorizate pe stadion – care are 12.000 de locuri – și vor fi așezați la 1,5 metri distanță unul față de celălalt.

Marți, 878 de voluntari s-au înscris pentru a-l vedea pe Tim Bendzko, muzician german pop care și-a scos primul album în 2011.

Evenimentul, care va costa aproximativ 990.000 de euro (1,14 milioane de dolari) este finanțat de statele federale din Saxonia și Saxonia-Anhalt, potrivit The Guardian.

Pe site-ul universității Martin Luther, echipa spune că riscul de a contracta virusul SARS-CoV-2 în timpul concertului este „foarte scăzut” dar a admis că nu este „imposibil”.

Cercetătorii spun că speră să „identifice un cadru” pentru găzduirea unor evenimente mari, fără a pune viața oamenilor în pericol și speră să împărtășească rezultatele acestui experiment  în luna  octombrie.

În cea mai afectată țară de pandemia Covid-19, Statele Unite, există peste 3,8 milioane de cazuri de virus confirmate și peste 141.000 de decese

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: