Experimentul SECOLULUI, care răstoarnă tot ce știam despre STIMULAREA NEURONALĂ! Cum acționează creierul uman când i se administrează CURENT ELECTRIC
- Ionel Gologan
- 1 mai 2018, 19:27
Un experiment controversat, efectuat de doi cercetători unguri scot la iveală concluzii neașteptate despre cea mai popualară formă de stimulare a creierului. Cei doi cercetători au aplicat curent electric alternativ la exteriorul craniului unui cadavru.
Rezultatele experimentului au aruncat urme de îndoială asupra eficacității mecanismului privind stimularea directă curentă (tDCS) a creierului și a funcției sale transcraniene.
Astfel, cercetătorii au descoperit că până la 90% din curent a fost redirecționat către pielea care acoperă craniul și foarte puțin a traversat creierul. În acest caz, pielea a acționat ca un „șunț”, precizează György Buzsáki, unul dintre cercetătorii care a condus studiul.
Stimularea curentă directă este un nou tratament neinvaziv, experimental, prin care sunt folosiți electrozii cu scopul de a oferi curenți slabi în fruntea unei persoane, potrivit Ziarulnational.md.
Această metodă e aferentă metodei TAC, care utilizează curentul alternativ.
Deși sunt puține informații despre modul în care aceste tehnici influențează activitatea cerebală, numeroase lucrări științifice au arătat că aceste tehnici pot stimula starea de spirit sau pot atenua durerea cronică.
Aceste informații au dus la apariția unei serii de dispozitive, gadget-uri, care promit să facă oamenii mai fericiți sau chiar mai inteligenți, acționând direct asupra activității neuronale.
Din nefericire, experimentul derulat de cercetătorii unguri vine să contrazică toate acestea rezultate.