Exodul tinerilor medici. Motivele pentru care vor să plece din țară

Exodul tinerilor medici. Motivele pentru care vor să plece din țarăMedici care operează. Sursa foto: Arhiva EvZ

Aproximativ două treimi din medicii (57%) cu vârste de sub 35 de ani intenționează să emigreze. Cel puțin asta este concluzia unui studiu recent inițiat de Colegiul Medicilor. Dacă în trecut cadrele medicale invocau remunerația slabă, ca principalul factor al emigrării, acum, medicii tineri sunt nemulțtumiți de faptul că sistemul medical este unul învechit, iar tratamentele adecvate pentru îngrijirea pacienților lipsesc.

Sistemul medical se îndreaptă cu pași repezi spre o criză

Într-o proporție de 40%, medicii au declarat că intenționează să părăsească țara în viitorul apropiat, iar alte 17,2 procente și-au exprimat intenția sigură de a părăsi sistemul medical din România. Un procent de 23 respecitv 24% dintre medicii respondenți sunte de părere că  oportunitățile de formare profesională și condițiile de practică sunt extrem de importante.

„Este frustrant să știi să-ți faci meseria, dar să nu-ți poți valorifica cunoștințele la adevăratul nivel datorită unor lipsuri. Uneori nu ai acces la medicamente, sau trebuie să combini câteva medicamente ca să obții efectul unuia. Vorbim de o presiune de care unii vor să scape.”, consideră medicul epidemiolog Emilian Popovici.

Specialiștii din provincie sunt cei mai afectați ce criza medicamentelor si a aparaturii precare din sălile de operații. Tot în provincie se regăsesc cele mai multe spitale aflate în pragul falimentului.

Criza din sistemul medical

Sursa foto: caravanacumedici.ro

Două treimi din medicii tânări iau în calcul să emigreze

Problemele enunțate anterior reprezintă un alt factor care contribuie la exodule medicilor cu vârste de până în 35 de ani, după cum a declarat și dr. Vrîncianu Rareș, președintele Societății Multidisciplinare a Medicilor Rezidenți.

„Un alt factor, ce ar putea să determine imigrarea, apare în momentul în care tânărul medic conștientizează că nu poate să profeseze într-un oraș mare universitar. Până la vârsta de 30-35 de ani, majoritatea au deja o familie întemeiată. Sunt căsătorități și un partener de viață, și o parte au poate și copii. Medicul acela este integrat într-o familie.

Și este vorba de mutarea, plecarea unei familii, un loc unde să se relocheze o întreagă familie. Atunci, este mai simplu ca familia să emigreze în Occident, într-un oraș mic de acolo, dar care totuși are o infrastructură educațională și oferă locuri de muncă și pentru partener, decât să meargă într-un oraș mic din România, fără oferte educaționale bune pentru copii, fără oportunități de petrecere a timpului liber și chiar fără un loc de muncă pentru partener”, a explicat dr. Vrîncianu Rareș, președintele Societății Multidisciplinare a Medicilor Rezidenți.

Un alt factor care accentuează exodul medicilor constă în lipsa locurilor de muncă. Marius Zaharia, președintele Comisiei pentru Medici Rezidenți a Colegiului Medicilor din România, menționează că sunt mult prea puține perspective și oportunități de angajare pentru medicii care-și termină rezidențiatul.

Medici

Sursa foto: Arhiva EVZ

Sistemul medical nu are destule oportunități pentru medicii tineri

Cu alte cuvine, după 12 ani de studii superioare, absolvenții ajung să fie condiționați de niște contracte de gărzi sau, mai rău, ajung șomeri.

„După ce termină rezidențiatul, unii medici nu mai au loc de muncă, după 12 ani de studii superioare, ei ajung șomeri sau ajung dependenți, condiționați de niște contracte de gărzi sau de lucru în mediul privat”, spune dr. Marius Zaharia, președintele Comisiei pentru Medici Rezidenți a Colegiului Medicilor din România.

Iar problemele nu se opresc aici. Medicii tineri mai reclamă faptul că nu au polițe malpraxis, în condițiile în care pregătirea de durata rezidențiatului este problematică, în sensul că nu se organizează stagii de specializare sau cursuri dedicate. Toate aceste impedimente sunt dublate și de birocrația excesivă. De exemplu, medicii pot aștepta după codul de parafă chiar și cinci luni, timp în care nu pot profesa ca specialiști.

Medicii se vor concentra în orașele mari

În ceea ce privește soluționarea deficitului de medici, președintele Societății Multidisciplinare a Medicilor Rezidenți avertizează că această problematică nu se rezolvă de la sine. Guvernanții, statul vot trebui să modernizeze masiv spitalele, în caz contrar cadrele medicale vor urma același trend pe care îl întâlnim în societate. Anume, concentrarea în orașele mari ale țării sau emigrarea.

„Dar, până când nu vedem o dezvoltare uniformă, durabilă a întregii societăți și a întregii infrastructuri, medicii vor urma trendul general al societății care este de concentrare în anumite orașe magnet și de emigrare din România”, spune președintele Societății Multidisciplinare a Medicilor Rezidenți.

medici

Sistemul medical paralizat de birocrația excesivă

Emilian Popovici consideră că statul poate corecta situația dezastruoasă din sistemul medical prin implementarea pentru toate nivelurile a unor măsuri bazate pe management profesionist, o grilă de salarizare pe măsura muncii depuse precum și promovarea criterii valorice.

„Managementul profesionist al sistemului la toate nivelele, promovarea exclusiv pe criterii valorice, salarizarea corespunzătoare nivelului de pregătire și de performanță și îmbunătățirea permanentă a condițiilor de muncă ale personalului medical ceea ce automat înseamnă și condiții de îngrijire mai bune pentru pacienți. Altfel, „vom cheltui in continuare bani pentru a pregăti cadre tinere care vor genera plus valoare și dezvoltare dar nu la noi în țară!”, avertizează doctorul Emilina Popovici.

medic

Sursa foto: Arhiva EVZ

Sfaturile unui medic cu experiență către rezidenți

Cu toate aceste impedimente din sistem, Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, are un sfat pentru colegii lui mai tineri. În pofida lipsurilor, cadrele medicale se pot realiza profesional și la noi în țară. Iar atunci când intră în sistem, Emilian Popovici le recomandă mai tinerilor săi colegi să schimbe lucrurile în bine.

„Sfaturi nu pot să dau decât gândidu-mă la cum am procedat eu. Am avut posibilitatea de a pleca din țară de cel puțin două ori, dar nu am făcut pasul acesta, pentru că m-am simțit foarte legat de cariera medicală și universitară pe care am avut-o în țară și pentru asta nu am cedat „ispitelor”.

Sfatul meu pentru colegii mai tineri este să încerce în primul rând să se realizeze atât din punct de vedere uman cât și profesional în țară, pentru că posibilități sunt cu toate lipsurile. Să încerce să schimbe lucrurile în momentul în care se angrenează în sistem, sigur că sunt și greutăți în această privință, dar izbânda este cu atât mai prețioasă.

Iar dacă totuși vor rămâne la ideea de a părăsi țara, să o facă după ce își dobândesc o specialitate, pentru că asta le poate da o perspectivă mai bună acolo unde vor merge”, spune medicul.