Exodul magistraților se adâncește. În curând, România ar putea rămâne fără judecători

Exodul magistraților se adâncește. În curând, România ar putea rămâne fără judecători Sursa: Agerpres

Judecătoarea Dana Gîrbovan, președintele Curții de Apel Cluj și al Uniunii Naționale a Judecătorilor din România a afirmat, într-un interviu acordat Televiziunii Române, că România riscă să rămână fără judecători dacă Guvernul continuă să insiste să meargă până la capăt cu intențiile de reducere a pensiilor magistraților.

România riscă să rămână pur și simplu fără judecători dacă Guvernul continuă să insiste să meargă până la capăt cu intențiile de reducere a pensiilor magistraților și de creștere a vârstei de pensionare, a avertizat judecătoarea Dana Gîrbovan, președintele Curții de Apel Cluj și al Uniunii Naționale a Judecătorilor din România.

Într-un interviu acordat Televiziunii Române, șefa UNJR a subliniat că pensiile magistraților - care sunt pensii de serviciu, nu speciale, cum le numesc politicienii - reprezintă o garanție a independenței judecătorilor, ca o formă de compensare pentru restricțiile la care sunt supuși în profesie. Însă, fără această garanție, situația din justiția română se va agrava în două direcții, a subliniat Girbovan.

Zeci de cereri de pensionare au fost depuse de judecători

Principala problemă, în prezent, este adâncirea exodului: deja zeci de cereri de pensionare au fost depuse de judecători după ce au aflat de intenția Executivului de a le plafona pensiile. Judecători care altfel ar fi putut rămâne în sistem, dacă ar fi avut cea mai mică garanție că pensiile lor nu vor fi tăiate. De altfel, chiar dacă Dana Gîrbovan a făcut referire doar la instanțe, lucrurile stau la fel și în parchete.

Ne puteți urmări și pe Google News

În al doilea rând, criza de resurse umane este agravată de noii intrați în sistem: an de an, tot mai puțini absolvenți de facultate de drept sunt tentați să se înscrie la Institutul Național al Magistraturii. De exemplu, în 2022 riscăm să constatăm că nici măcar posturile scoase la concurs nu vor fi ocupate - posturi care oricum sunt mai puține decât cele vacante la nivelul tuturor instanțelor, a subliniat președintele CA Cluj, adăugând că haosul nu durează de ieri, de azi, de azi, ci de 20 de ani, de când sistemul judiciar este într-o perpetuă reformă.

Există, de asemenea, o frustrare în rândul judecătorilor, care se simt pur și simplu împinși în afara sistemului de această nesiguranță extraordinară. Ni se spune, pe de o parte, că nu există niciun proiect în derulare în acest moment. Pe de altă parte, liderii coaliției ies și spun: „până la sfârșitul anului". Suntem în noiembrie. Sfârșitul anului înseamnă încă o lună și ceva, pentru că încep sărbătorile. Acest proiect de lege trebuie să fie adoptat. Așadar, cum va arăta acest proiect de lege? Cum va afecta resursele umane aflate acum în sistem? Va fi luată treptat, va fi o politică de resurse umane pe 10-15-20-25 de ani sau luăm din nou măsuri intempestive care creează multe probleme și lasă în urmă haos?”, a afirmat președintele Curții de Apel Cluj.