Exlusiv EVZ. Ce le pregătește statul românilor care vor să se întoarcă acasă. Interviu cu Sandra Pralong, consilier la Președinție

Exlusiv EVZ. Ce le pregătește statul românilor care vor să se întoarcă acasă. Interviu cu Sandra Pralong, consilier la Președinție

Români care trăiesc și muncesc în condiții precare și cărora patronii nu le respectă drepturile. Ce le pregătește statul românilor

-Care sunt problemele cu care se confruntă, în general, românii din diaspora și ce face departamentul de la nivelul Președinției pentru a-i ajuta?

Problemele românilor din străinătate nu sunt foarte diferite de cele ale celor din țară, cu particularitatea că păstrarea tradițiilor și a limbii românești sunt foarte anevoioase departe de casă. Chestiunile cele mai numeroase sunt cele care țin de serviciile consulare (eliberarea și reînnoirea diverselor documente de identitate și călătorie, diverse procuri și alte chestiuni notariale, recunoașterea dreptului la pensie, echivalarea diplomelor și a competențelor dobândite în străinătate).

Există totuși și probleme sociale, cum ar fi nerespectarea de către angajatori a drepturilor angajaților și condițiile precare de trai și de muncă (în special în domeniul agricol), situația copiilor rămași singuri acasă, cazurile de repatriere a celor decedați în străinătate.

Cum știți, Administrația Prezidențială nu are pârghii executive și resurse proprii pentru a rezolva aceste probleme. Totuși, Președintele Klaus Iohannis este primul președinte care a abordat interinstituțional multe dintre aceste probleme, acordând o atenţie deosebită românilor care trăiesc în afara ţării și declarând că atenţia pentru aceştia trebuie să devină o „prioritate naţională”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, Preşedintele Klaus Iohannis a propus, pe de-o parte, o importantă transformare a felului în care instituţiile statului relaţionează cu cetăţenii care au ales să trăiască peste hotare, considerând că expertiza și aptitudinile dobândite în străinătate reprezintă un adevărat capital de modernizare pentru România. Pe de altă parte, Președintele Iohannis a promovat și recalibrarea atenţiei acordate de instituţiile statului pentru protejarea drepturilor românilor care trăiesc în comunităţile istorice.

Zeci de milioane de euro pentru copiii ai căror părinți muncesc ”afară”

S-a făcut ceva pentru readucerea în țară a părinților care muncesc în străinătate?

Prin Departamentul pentru Relația cu Românii din Afara Granițelor, au fost create Grupuri de Lucru reunind adesea zeci de reprezentanți ai ministerelor, autorităților publice centrale și locale, ONG-urilor și ai organizațiilor internaționale relevante. Un astfel de Grup de Lucru s-a ocupat deja cu succes de problema copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate, unde s-au mobilizat inclusiv 30 milioane de euro din fonduri europene pentru a sprijini integrarea acestor copii. Un alt Grup de Lucru interinstituțional a fost creat pentru sprijinirea reîntoarcerii forței de muncă românești din străinătate și a integrării acestora în viața socială și administrativă.

În privința Diasporei, rolul Președintelui este unul de facilitator al unei atenții sporite a instituțiilor statului față de toți românii, inclusiv aceia care trăiesc în afara țării.