Există vreun român care nu a gustat aşa ceva? Legenda papanaşilor. Cum şi unde au fost creaţi de fapt

Există vreun român care nu a gustat aşa ceva? Legenda papanaşilor. Cum şi unde au fost creaţi de fapt

Îmbina în mod savuros ingrediente simple, reuşind astfel să se afle la loc de cinste în meniul fiecărui restaurant.

Şi încă sunt preparați acasă de gospodinele pricepute. Papanașii cu smântână și dulceață reprezintă pentru mulți desertul perfect. Greu întâlnești vreun român care să nu fi gustat acest deliciu, iar turiștii care ne vizitează țara sunt impresionați de inelușele moțate scăldate în smântână și dulceață din belșug, după cum nota Agerpres.

Un desert realizat din brânză dulce de vaci, ouă, făină, griș, pesmet și zahăr. În mod normal sunt serviți cu smântână și dulceață sau gem, dar se servesc și presărați cu zahăr.

Papanașii sunt un desert tradițional. Este posibil ca acest cuvânt să provină din latinescul papa, care înseamnă (printre altele) „mâncare de copii”. Dar...Papanaşii au o legendă amuzantă care vine tocmai din ... Danemarca. Un căpitan de vas, încercând să strunească cârma în timp ce mânca o gogoaşă, probabil luat prin surpindere de valurile puternice, a înfipt desertul într-una din spiţele cârmei ca să îşi poată folosi ambele braţe şi a salvat generaţii întregi de gospodine de la coacerea miezului problematic, potrivit gustos.ro

Papanaşii fierţi îşi au originile în Imperiul Austro-Ungar, dar noi ne putem mândri cu varianta lor prăjită, specifică Moldovei. Cu o formă rotundă, de inel, papanaşii au în compoziţie griş şi brânză de vaci, spre deosebire de gogoşile clasice la care se pune făină. Decoraţi cu smântână şi dulceaţă de felurite fructe, nimeni nu poate refuza un astfel de desert. Iar reţete sunt o mulţime, clasice sau îmbunătăţite.

 

Ne puteți urmări și pe Google News