Există viaţă pentru Emil Boc în PDL după demisie

Există viaţă pentru Emil Boc în PDL după demisie

Poziția sa în fruntea PDL nu este amenințată după plecarea din guvern. Adversarii săi trebuie să aștepte rezultatul alegerilor pentru a-l schimba din funcție. Ce viitor politic are Emil Boc după demisia sa din fruntea guvernului? Cum modifică remanierea extinsă a Executivului raporturile de forţe în interiorul partidului de guvernământ?

"Evenimentul zilei" îşi propune să răspundă la aceste întrebări, într-o analiză asupra evoluţiilor politice ulterioare din interiorul formaţiunii democrat - liberale.

Boc, construit drept artizanul întineririi guvernului

O demisie a lui Emil Boc din funcţia de preşedinte al PDL este exclusă, cel puţin până la alegerile de la sfârşitul acestui an. A spus-o tranşant Emil Boc, au confirmat-o principalii lideri ai partidului de guvernământ. "Am fost ales de către Congresul PDL şi mă voi comporta ca atare, ca preşedinte al partidului", a anunţat fostul premier, la scurt timp după demisia sa.

Toate taberele din interiorul PDL sunt conştiente că organizarea, înainte de alegeri, a unui congres pentru înlocuirea lui Boc, ar fi o greşeală tactică fatală. O astfel de competiţie ar realimenta tensiunile dintre grupurile de putere, lucru care ar destabiliza dispozitivul de partid şi l-ar împiedica să se concentreze asupra alegerilor locale şi generale. Emil Boc va păstra pârghii de putere importante, precum stabilirea candidaţilor în alegeri, proces în care Boc va avea un ultim cuvânt. Acest lucru va împiedica reorientarea actualilor săi apropiaţi (Roberta Anastase, Ioan Oltean etc.) către alte grupări de putere din partid.

De altfel, Traian Băsescu l-a ajutat de Emil Boc să-şi întărească poziţia în PDL. Şeful statului a susţinut public că a discutat cu fostul premier despre demisie încă din 8 decembrie 2011, pentru a dezamorsa speculaţiile potrivit cărora s-ar fi agăţat de scaun, până în ultimul moment. Mai mult, la nivelul comunicării publice a PDL, a fost acreditată ideea că înlocuirea tuturor miniştrilor democrat- liberali i s-a datorat în mare parte lui Boc. Astfel, dacă remanierea extinsă va avea succes, iar PDL va "întoarce" trendul descrescător din sondaje şi, eventual, va rămâne la guvernare şi după alegeri, va fi şi succesul lui Emil Boc, nu doar al lui Mihai Răzvan Ungureanu. Recâştigarea Primăriei Cluj ar fi o gură de oxigen pentru cariera fostului premier.

Un astfel de succes ar da un semnal important pentru alegerile generale, mai ales în contextul scandalului de co rupţie ce-l are protagonist pe primarul în funcţie, Sorin Apostu. Pe de altă parte, este de aşteptat ca înregimentarea lui Mihai Răzvan Ungureanu în PDL să se facă în tabăra susţinătorilor lui Traian Băsescu, din care face parte Boc, mişcare ce ar reechilibra raportul de forţe. Aripa Blaga, în expectativă

În aceste condiţii, este greu de crezut că gruparea condusă de Vasile Blaga va iniţia lupta pentru putere şi în PDL. Remanierea extinsă a guvernului este, în mod cert, şi o victorie a acestei grupări.

După câştigarea preşedinţiei Senatului, Blaga şi-a impus omul şi în fruntea Ministerului de Interne, pe Gabriel Berca. Gruparea Monica Macovei iese şi ea întărită din această remaniere, având în vedere că vicepreşedintele PDL a insistat public, încă de la mijlocul lunii ianuarie, că o înlocuire in extenso a miniştrilor ar fi benefică pentru partid. Ea a făcut presiuni pentru schimbarea Elenei Udrea şi a Ancăi Boagiu, care au îmbrăţişat ideea, astfel că nu şi-au periclitat poziţiile în interiorul PDL. CITIŢI ŞI:

  • Ce planuri are Ioan Oltean cu Emil Boc
  • Emil Boc, testat în sondaje pentru primăria Clujului

Ne puteți urmări și pe Google News