Exista viata dupa Harry Potter?

Exista viata dupa Harry Potter?

Hollywoodul si editorii cauta frenetic alti eroi si povesti de succes.

O data cu ziua de sambata, cand se lanseaza ultimul volum din seria britanicei J.K. Rowling, „Harry Potter and the Deathly Hallows”, ia sfarsit o perioada de zece ani unica in cultura pop, marcata de fenomenul Harry Potter. Desi se asteapta ca Potter sa faca istorie si in urmatorii zece ani, macar in povestile generatiei care a crescut cu aventurile ucenicului vrajitor la capatai, producatorii de la Hollywood si editorii cauta cu fervoare „inlocuitori” cu succes la copii.

Studiourile Warner Brothers, care au produs si seria de ecranizari Harry Potter, au gasit deja o poveste buna de exploatat cinematografic: „Septimus Heap”, o serie fantasy de sapte volume, scrisa tot de o britanica, Angie Sage. Personajele sunt doi copii schimbati la nastere: un baiat menit sa devina vrajitor si o fetita destinata unei vieti de printesa. Pana acum, cele trei volume publicate - „Magyk,” „Flyte” si „Physik” - au fost traduse in 28 de limbi si s-au vandut in peste un milion de exemplare numai in SUA. In Romania, primul volum, „Magie”, a aparut recent la Editura Corint Junior.

Terry Pratchett si „Tunelurile”

Imediat dupa ce Barry Cunningham, editorul britanic care a descoperit-o pe J.K Rowling, a declarat ca „Tunnels”, scrisa de britanicii Roderick Gordon si Brian Williams, are potentialul unui Harry Potter, producatorii de la Relativity Media au si cumparat drepturile de ecranizare. „Tunnels”, a treia cea mai vanduta carte pe Amazon acum, a fost publicata initial in 2005 sub titlul de „The Highfield Mole” si spune povestea unui baietel arheolog, orfan de tata, care ajunge printr-un tunel intr-o lume magica, in centrul pamantului. Autorii au ajuns deja la al treilea volum din serie.

Posibil succes ar putea avea si povestile celebrului Terry Pratchett, unul dintre cei mai bine vanduti autori de fantasy britanici, care n-au fost exploatate decat in serii TV. O adaptare dupa „The Wee Free Men” - o istorie cu elfi din seria „Discworld” - va fi lansata la anul, in regia lui Sam Raimi.

Eroi orfani, dar cu puteri

Surse de inspiratie pentru Hollywood se gasesc in listele de posibili „urmasi” ai lui Potter, intocmite de editorii si criticii literari britanici si nord-americani. Reteta e aproape aceeasi: mai toti eroii sunt copii orfani cu puteri magice, asemenea lui Potter, care lupta cu puterile malefice.

Intr-un top al succesorilor, britanicii ar pune pariu pe „Children of the Red King”, de Jenny Nimmo, o serie de sase volume. Intriga seamana insa atat de mult cu cea din Harry Potter incat pare a fi copiata: un baiat descopera intr-o zi ca are puteri magice si este dus de parinti la o scoala speciala.

„The Edge Chronicles” de Paul Stewart, o serie de 12 volume, e plina de troli, elfi, „pirati ai cerului” si aventuri fantastice. O lume magica  e descrisa si in „Artemis Fowl” de Eoin Colfer, unde un copil dintr-o familie de criminali incearca sa scoata bani exploatand un taram feeric. Un „anti-Potter” apare abia in  „The Measle” de Ian Ogilvy, in care un baietel cu parinti vrajitori descopera ca nu are nicio putere magica.

Nerabdare

In doua zile aflam finalul

Au mai ramas doua zile pana la lansarea volumului „Harry Potter and the Deathly Hallows”. Varianta in limba engleza va fi prezentata in noaptea de vineri spre sambata, la ora 2.01, in reteaua Diverta, Carrefour, Librariile Carturesti, Humanitas, Noi si Nautilus. O carte costa 104,99 lei la Diverta, 105 lei la Libraria Noi, si 89,99 lei la Carrefour. Vineri va avea premiera si al cincilea film din serie, „Harry Potter si Ordinul Phoenix”, la Hollywood Multiplex, Movieplex, Cinema PRO si Patria din Bucuresti si Republica din Cluj.

Ne puteți urmări și pe Google News