Există un film din 1963 despre varianta Omicron? Specialiștii în domeniu au prezentat adevărul

Există un film din 1963 despre varianta Omicron? Specialiștii în domeniu au prezentat adevărul Sursa foto: Dumitru Coarnă Facebook

Pe internet circulă un afiș în care este prezentat un film despre noua variantă Omicron a virusul SARS-Cov-2. Acest afiș ar fi fost realizat în 1963, atunci când a fost lansat și filmul. Pentru că afișul cu „Varianta Omicron” a fost intens distribuit, Comitetului Național pentru Coordonarea Activităților privind Vaccinarea a decis să spună adevărul: totul este un fake news.

Duminică, Comitetului Național pentru Coordonarea Activităților privind Vaccinarea a decis să vorbească deschis despre afișul care circulă pe internet cu privire la filmul „Varianta Omicron”.

Acesta ar fi fost lansat în anul 1963, iar posterul a fost intens distribuit pe rețelele de socializare. Extrem de mulți oameni au crezut în existența acestuia, ba chiar s-au revoltat și au pus autoritățile la zid susținând că au fost mințiți atâta timp. Posterul cu presupusul film a fost distribuit la scară largă, în multe țări din întreaga lume.

Imaginea cu presupusul film a fost distribuită și în România, unul dintre cei care au crezut în existența acestuia fiind deputatul Dumitru Coarnă. Acesta a postat afișul pe pagina sa personală de pe rețelele de socializare, însoțit de un mesaj.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Oare câți ați știut că în 1963 a fost făcut filmul The Omicron Variant – The Day That World Was Turn In A Cemetery despre un virus care omoară omenirea??? Ca să vedeți dacă mai era nevoie, de cât sunt de planificate evenimentele curente!!!”, a scris acesta, siderat că pandemia este un eveniment dorit.

Filmul „Varianta Omicron” este un fals creat de un comediant irlandez

Comitetului Național pentru Coordonarea Activităților privind Vaccinarea a decis să facă public adevărul, menționând că afișul este doar un trucaj realizat de un comediant. Acest film despre noua tulpină Omicron nu există și nici nu a existat vreodată. În postarea făcută pe pagina Ro Vaccinare, oficialii au ținut să aducă și argumente, verificarea jurnaliștilor de la AFP.

„Afișul a fost falsificat digital de un autor și comedian irlandez după un poster al unui film SF din 1974 – „Phase IV”. Imaginea a devenit virală în multe țări și a fost fost distribuită de mii de ori în mai multe limbi, precum spaniolă, portugheză, franceză, engleză, germană sau olandeză, de utilizatori care cred că filmul există și anunță apariția tulpinii Covid-19 Omicron.

Fiecare se poate implica. Raportați informațiile false. Cele mai virale pot fi semnalate la agenția care se ocupă de fact-checking în România: https://verificat.afp.com/contact sau prin e-mail: verificat@afp.com”, scrie Ro Vaccinare.

Informația a fost verificată de jurnaliștii AFP: ”Comparativ cu imaginea care circulă în postările în limba română, postările în alte limbi prezintă întregul poster. Marginea din stânga jos a afișului arată că filmul a câștigat premiul I la Festivalul de Film Fantastic de la Trieste, iar în dreapta este scris numele regizorului: Saul Bass. AFP Argentina a putut astfel găsi imaginea originală după care a fost falsificat posterul devenit viral pe rețelele de socializare și a demontat afirmațiile false.”