Dar, despre altceva doream să vă informez. Iată:

25 de organizații media publice din cadrul comunității membrilor EBU (European Broadcasting Union) au răspuns la un apel urgent și au  furnizat peste 200 de programe de televiziune, adică aproape 1300 de ore de conținut pe care le-au pus la dispoziția televiziunilor publice din UE. Acest schimb de programe a fost util din cauza imposibilității de a produce programe naționale noi în timpul pandemiei de COVID19. Astfel, au fost puse la dispoziție programe conținând teatru TV, documentare istorice, magazine de life style, magazine de artele spectacolului, programe educaționale și emisiuni destinate copiilor.

Matthew Trustram, director al departamentului de televiziune din cadrul EBU a declarat că : Rapiditatea cu care membrii EBU au răspuns la apel este excepțională. Datorită generozității lor, am fost în măsură să propunem o gamă impresionantă de conținuturi publicului larg, să acoperim lacunele din programele naționale și să evităm ecranele goale. Mulțumim tuturor membrilor pentru solidaritatea lor în aceste vremuri fără precedent pentru activitatea noastră.

Roger Childs, producător executiv la Radio Televiziunea irlandeză  RTÉ, a declarat la rândul său : Există un cuvânt în limba irlandeză , Meitheal, care exprimă perfect ideea unei comunități practice și independente, așa cum este EBU. Imediat ce au fost introduse măsurile de carantină, EBU a constatat impactul probabil al măsurilor guvernelor asupra producției TV și radio. Cu o viteză extraordinară, a fost creat sistemul de folosire în comun a conținuturilor, iar RTÉ a fost încântată să furnizeze mari cantități de conținuturi de înaltă calitate. În curând, publicul irlandez va beneficia de multe alte liste de conținuturi diverse, primite de la alți membri ai EBU.

Au contribuit la punerea în comun a conținuturilor : RTVE (Spania), BBC (Marea Britanie), BBC Alba (Regatul Unit), HRT (Croația) MTVA (Ungaria), TG4 Teilifis (Irlanda), KRO-NCRV (Regatul Unit al Țărilor de Jos), Rai (Italia), RTR (Federația Rusă), TRT (Turcia), BHRT (Bosnie-Herzegovina), VRT (Belgia), BNT (Bulgarie), RSI (Elveția), RTS (Elveția), SRF (Elveția), Yle (Finlanda), Latvijas Televīzija (Letonia), RTÉ (Irlanda), NHK (Japonia), SVT (Suedia), Swedish Education Broadcasting Co (Suedia), Public Broadcasting Services Ltd (Malta), RTK (Kosovo) și Radiotelevizija Slovenija (Slovenia).

Jean Philippe De Tender, director al departamentului media din EBU a adăugat : Unul dintre scopurile EBU este să faciliteze oportunitățile de conținut pentru membri săi și să garanteze că un mare număr de radiodifuzori au acces la excelente conținuturi create în Europa pentru publicul din lumea întreagă. Nu ne-am imaginat vreodată că va trebui să furnizăm programe în asemenea circumstanțe dificile, dar colaborarea, susținerea și voința comunității de membri s-au adăugat apelului nostru și au subliniat cu adevarat valorile pe care le transmit și le respectă posturile publice.

Orice membru al EBU poate accesa cataloagele de programe disponibile. Pentru a solicita programe ale căror drepturi sunt disponibile pe teritoriul național, se poate scrie la adresa [email protected]

Un mare absent din această operațiune este TVR. Nu știu de ce. Am întrebat pe ici, pe colo, foști colegi de la TVR. Nimeni nu știe nimic!

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE