Exercițiul „Sea Shield 19” care se desfășoară între 8 și 12 aprilie în apele teritoriale române, a fost interconectat, vineri, în ultima zi, cu exercițiul „Vigorous Warrior 19”, în portul militar Constanța, printr-o secvență de evacuare medicală de la bordul fregatei „Regele Ferdinand”. În cadrul acestei activități de instruire au fost exersate procedurile specifice unui scenariu care ia în considerare producerea unui accident  de scufundare, soldat cu multiple victime, potrivit purtătorului de cuvânt al Forțelor Navale Române, Corneliu Pavel.

 

În cadrul exercițiului s-a simulat un accident la bordul fregatei Regele Ferdinand, fiind vorba de o explozie cu victime multiple. Mai exact, 18 marinari care au suferit răni grave au fost evacuați pe cale aeriană, cu elicopterul Puma Naval, până în Dana militară a portului Constanța. Aici, victimele primeau îngrijiri de specialitate trecând prin triajul pentru asistența medicală de urgență. După aceea, răniții au fost evacuați cu sprijinul partenerilor civili de la SMURD și Crucea Roșie la Spitalul Militar si Spitalul Județean Constanța.

 

În cadrul aceluiași scenariu, doi scafandri au suferit un accident de scufundare în timpul verificărilor la corpul fregatei, avariată de explozie. Cei doi scafandri au fost evacuați cu elicopterul în portul militar unde au primit tratament de specialitate în camera hiperbară mobilă a ISU Dobrogea, cu echipaj medical provenit din cadrul Forțelor Navale Române. După ce au fost stabilizați, au fost transportați cu ambulanțele la Centrul de Scafandri Militari.

 

Din partea Serviciului Medical al Forțelor Navale au participat 15 medici și asistenti care au intrat în rol, sprijinind împreună cu paramedicii SMURD și voluntarii de la Crucea Roșie acțiunea medico militară, potrivit maiorului Radu Alexandru, medicul șef al Flotei. El a menționat că pentru prima dată în cadrul exercițiului Vigorous Warior participă și componenta maritimă, efectuată real cu evacuare de pe mare.

 

Te-ar putea interesa și: