Țările NATO încep un exercițiu naval de amploare în Marea Baltică. Este pentru prima dată când vor simula respingerea unui atac rusesc în regiune. La exerciții participă 30 de nave și peste trei mii de militari occidentali.
NATO începe un exercițiu naval de amploare, care se va desfășura în Marea Baltică. Vor fi implicate 30 de nave și peste trei mii de militari occidentali, iar exercițiu va dura două săptămâni. Pe coastele nordice vor fi antrenate trupe din țările NATO de la Marea Baltică, plus Suedia și aliații non-baltici SUA, Canada, Olanda, Belgia și Franța.
În cadrul exercițiului naval efectuat de țările Organizației Tratatului Atlanticului de Nord în Marea Baltică vor avea loc operațiuni amfibii și lovituri de pe mare spre uscat.
„Trimitem un mesaj clar de vigilență Rusiei: nu sub supravegherea noastră. Descurajarea credibilă trebuie să includă capacitatea de a ataca”, a declarat viceamiralul Jan Christian Kaack reporterilor la Berlin, citat de Reuters.
La exercițiile NATO va participa și o navă a marinei americane, cu o lungime de peste 200 de metri. Aceasta a fost concepută pentru a transporta și debarca aproximativ 800 de pușcași marini într-un asalt amfibiu.
Securizarea rutelor marine din Marea Baltică, un alt punct central al exercițiului NATO
Statele baltice depind în proporții de 100% de rutele marine de aprovizionare din Marea Baltică. Din acest motiv, alianța a inclus în exercițiul de amploare și securizarea rutelor marine din această regiune. Simularea va avea loc largul coastelor Letoniei și Estoniei.
„Finlanda și statele baltice depind în proporție de aproape 100% de rutele maritime de aprovizionare prin Marea Baltică. În cazul în care Suwalki Gap va fi blocat - și acest lucru se poate face cu ușurință, deoarece există doar două drumuri și o linie de cale ferată - atunci rămânem doar cu rutele maritime și acolo va trebui să ne facem drumul”, a menționat Kaack.
Suwalki Gap, un coridor terestru îngust de aproximativ 65 de kilometri, este singurul punct care leagă statele baltice de Polonia și principalul teritoriu al NATO din Europa.
Finlanda este cel mai recent membru al Organizației. Ea a aderat în acest an la alianță. Cererea Suediei de aderare ar putea fi aprobată în curând. Solicitarea celor două state de aderare la NATO au fost făcute pe fundalul invaziei Rusiei în Ucraina. Acest lucru a modificat radical postura strategică de-a lungul Mării Baltice, unde o mare parte a coastei aparținea statelor neutre încă din epoca napoleoniană. În afară de micile porțiuni de coastă ale Rusiei, întregul țărm al mării va aparține în curând membrilor NATO.
Aderarea Finlandei reprezintă un regres pentru președintele rus Vladimir Putin, care s-a plâns în mod repetat de extinderea NATO înainte să invadeze Ucraina, pe 24 februarie anul trecut.