Execuție înainte de Crăciun în Japonia. Trei deținuți au primit pedeapsa capitală

Execuție înainte de Crăciun în Japonia. Trei deținuți au primit pedeapsa capitalăJaponia / Sursa foto: pxhere.com

Trei deținuți au fost condamnați la moarte în Japonia, au fost executați de autorități. Este prima execuție din statul nipon care a avut loc după 2019.

Autoritățile din Japonia au executat, marți, trei prizonieri condamnați la moarte, după cum relatează presa locală care citează surse din cadrul ministerului judtiției de la Tokyo. Ultima execuție a avut loc în luna decembrie a anului 2019, conform AFP.

De menționat că Japonia este printre puținele state dezvoltate care încă mai practică pedeapsa capitală pentru anumite infracțiuni.

Execuțiile din aceste zile au fost primele din mandatul actualului premier, Fumio Kishida, Acesta a ajuns în fruntea guvernului nipon în luna octombrie, după ce a câștigat alegerile parlamentare în aceeași lună.

În penitenciarele din Japonia mai sunt în jur de 100 de deținuți care își așteaptă execuția. De menționat că statul nipon este unul dintre puținele care nu au abolit pedeapsa cu moarte din legislația penală.

Spre deosebire de democrațiile occidentale, în Japonia sprijinul public pentru pedeapsa capitală rămâne destul de ridicat. Aceasta, în ciuda criticilor internaționale, dar și a protestelor inițiate de diferite ONG-uri care susțin drepturile omului.

Doi condamnați la moarte au dat în judecată statul

De curând, doi condamnați la moarte au dat în judecată statul japonez și au cerut schimbarea procedurilor. Ei acuză faptul că deținuții sunt anunțați abia cu câteva ore înainte ca execuția să aibă loc.

Practica de a-i informa cu puțin timp înainte de execuție este criticată de organizațiile internaționale pentru drepturile omului. Aceasta din cauza stresului produs deținuților care se așteaptă în fiecare zi să fie executați.

În luna noiembrie, cei doi condamnați la moarte au făcut o plângere la un tribunal din Osaka. Ei acuză această practică ilegală pentru că nu le acordă deținuților timp să conteste sentința. Drept urmare, aceștia au cerut schimbarea procedurii și daune de 22 de milioane de yeni (193.594 de dolari).

Avocații celor doi susțin că nu există o lege care să prevadă ca deținuții să fie anunțați cu doar câteva ore înainte de execuție. Ei spun că această practică este împotriva codului penal japonez.

Ne puteți urmări și pe Google News