La baza acestei acțiuni stau și controale ale Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală care a efectuat în lunile martie şi aprilie 2015 mai multe verificări ale documentelor respectivelor societăți. 

Din acestea a rezultat că, în anii 2013  – 2014, mai multe companii din domeniul farma au achiziţionat pachete turistice pentru anumite persoane, în special medici. 

Pachetele recomensau respectivii medici pentru vânzarea către pacienți a medicamentelor puse pe piață de producătorii în cauză, scrie într-un comunicat al Direcției Generale Antifraudă. 

În urma controalelor s-a constatat „că au fost înregistrate în evidența contabilă facturi reprezentând contravaloarea unor prestări de servicii turistice – participarea la diverse evenimente, conferințe, congrese în țară sau străinătate sau organizarea unor astfel de conferințe, persoanele participante fiind în principal personal medical, unele dintre evenimentele facturate în fapt nerealizându-se”, menționează sursa citează. 

Câteva dintre destinațiile deplasărilor în interes profesional au fost Ottawa, San Diego, Brașov, Iași, Sibiu. Alte facturi constituiau însă doar decontarea unor deplasări cu scop turistic în Paris, Las Vegas etc.

„Facturile înregistrate în evidenţa contabilă de către producătorii şi distribuitorii de medicamente au fost emise de societăţile de turism în baza unor documente justificative fictive, in baza carora acestea au beneficiat de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugată, şi implicit de cheltuieli nedeductibile la calculul impozitului pe profit”, mai scrie în comunicatul DGAF.

Pe de altă parte, au fost verificate achiziţiile înregistrate de producătorii şi distribuitorii de medicamente, reprezentând contravaloarea unor studii clinice efectuate de personal medical din diferite unităţi sanitare privind monitorizarea pacienţilor cărora le sunt administrate medicamente produse de aceste societăţi. 

S-a constatat că facturile înregistrate în evidenţele contabile au fost emise în baza unor documente justificative sumare, prin care nu sunt detaliate concret activităţile aferente serviciilor prestate, astfel încât nu se poate certifica realitatea lor.

Te-ar putea interesa și: