EXCLUSIVITATE. Restituirea TAXEI AUTO este blocată. Guvernul caută bani

EXCLUSIVITATE. Restituirea TAXEI AUTO este blocată. Guvernul caută bani

În timp ce românii care au câștigat procese așteaptă ca statul român să le restituie banii plătiți ca și taxă auto, Guvernul a blocat restituirea. Cert este că șoferii mai au de așteptat până să îți recupereze banii. Executivul nu are încă soluții.

Statul trebuia să restituie  taxa auto declarată ilegală. Pentru că nu sunt bani, potrivit surselor guvernamentale consultate de EVZ. Executivul a decis să înghețe restituirea sumelor. Astfel, cei care au încasat până acum în tranșe banii înapoi, pentru că statul a decis ca taxa de poluare să fie restituită în cinci ani și în tranșe egale, în perioada aceasta așteaptă degeaba plata tranșei pentru acest an. 

Reprezentanții Ministerului Mediului au explicat, pentru EVZ, de ce nu vin banii în contul oamenilor care așteaptă tranșa pentru acest an. 

Cum a explicat Ministerul Mediului, într-un răspuns pentru EVZ, de ce nu se mai restituie taxa și ce se va întâmpla pe viitor:

Ne puteți urmări și pe Google News

Prin Ordinul comun al ministrului mediului, apelor și pădurilor și al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 682/1154/2016 din 7 aprilie 2016, s-a aprobat procedura de restituire a sumelor prevăzute la art. 7, 9 și 12 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, precum și a sumelor stabilite de instanțele de judecată prin hotărâri definitive și pentru aprobarea modelului și conținutului unor formulare.

Prin abrogarea integrală a OUG nr. 9/19 februarie 2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, s-a eliminat astfel posibilitatea restituirii pe cale administrativă a sumelor prevăzute de art. 12, respectiv a sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, pe parcursul a 5 ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20% din valoarea acestora.

Ținând cont de faptul că, prin art. XII din Legea nr. 1/2017 privind eliminarea unor taxe și tarife, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, intrat în vigoare la 01.02.2017, OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 37/2014, cu modificările și completările ulterioare, s-a abrogat, Administrația Fondului pentru Mediu se află în imposibilitatea de a restitui sumele reprezentând taxă specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Având în vedere cele expuse, necesitatea creării unui cadru legislativ care să permită restituirea acestor sume, faptul că elaborarea unui astfel de proiect de act normativ presupune alocarea unei surse de finanțare, aplicarea acestuia având impact financiar asupra bugetului general consolidat, instituția noastră a depus diligențele necesare scopului menționat, potrivit competențelor sale.

Vă precizăm că, la data prezentei, la nivelul Ministerului Finanțelor Publice și a Ministerului Mediului este constituit un Grup de lucru cu atribuții specifice elaborării unui act normativ pentru restituirea sumelor menționate.