Evenimentul Zilei > Actualitate > Exclusivitate EVZ. Se strânge funia de par. Harta care lămurește scandalul Vela-Arafat
Exclusivitate EVZ. Se strânge funia de par. Harta care lămurește scandalul Vela-Arafat

Exclusivitate EVZ. Se strânge funia de par. Harta care lămurește scandalul Vela-Arafat

În exclusivitate, EvZ prezintă harta cu elicopterele, care a stat la baza scandalului dintre ministrul de Interne Marcel Vela și sectetarul de stat Red Arafat, în cadrul ultimei ședințe cu prefecții de la MAI.

Cu harta în față (vezi foto), Vela a purtat un dialog tensionat cu Raed Arafat, reproșându-i proasta administrare a serviciului SMURD.

Pornind de la cazul fetiței din Vâlcea care nu a putut să fie preluată de elicopterul SMURD, Vela a întrebat personalul din MAI de ce nu zboară elicopterele SMURD noaptea. I s-a răspuns că zboară noaptea însă doar în anumite locuri marcate și că Vâlcea nu este un astfel de loc. Punctele centrale (vezi harta) pentru zborurile nocturne SMURD sunt Târgu Mureș și București.

„Dacă îmi permiteți..”, a vrut să intervină Arafat. „Nu va permit”, a replicat Vela întrebând de ce doar la Târgu Mureș și București sunt centrele de zbor pentru elicoptere SMURD și răspunsul a fost că decizia i-a aparținut secretarului de stat care conduce DSU, adică Raed Arafat.

„Un copil putea să moară din organizări de acest gen, subiective”, a zis Vela.

Șeful Internelor i-a reproșat deschis lui Raed Arafat anumite lipsuri de personal, precum piloții de la elicopterele de intervenție, și l-a întrebat pe fondatorul SMURD: „Ce-ați făcut 20 de ani?”.

Ministrul de Interne l-a întrebat pe Raed Arafat cum s-ar fi simțit ”dacă fiica pe care o știți, așa cum părinții au suferit, văzând copilul lor în suferință, ar fi pățit ceva?”. ”Nu ar fi fost MAI blamat, pus la zid, scăzut în ochii cetățenilor, ca încredere, ca apreciere, pentru că ne organizăm doar așa, de ochii lumii?” a continuat ministrul.

Ministrul de Interne acuză că ”a fost o dezorganizare evidentă și la Vâlcea o să trimit Corpul de Control, pe ore, pe timp, cine a greșit, care sunt cauzele. N-am nimic cu nimeni, dar pe viitor nu mai doresc să se repete asemenea situații jenante, cu risc major să se piardă o viață”:

”Dacă salvez viața unui român, îmi asum orice risc pentru a lua măsuri coercitive pentru cei care nu și-au îndeplinit sarcinile așa cum prevede legea.

Pe viitor, nu se va mai repeta, în mandatul meu, o asemenea situație, în care un copil a suferit. Nu ne jucăm cu viețile oamenilor, nu facem doar paradă la televizor, PR grozav ce bine organizăm noi salvarea oamenilor și era să moară un copil, din neglijență sau proastă organizare”.

”Avem nevoie de piloți, domnule ministru” i-a spus Raed Arafat.

”Faceți rost! Cauza inginerească e că nu avem piloți. Ce ați făcut de 20 de ani să faceți rost de piloți? Nu-mi răspundeți că știu. Avem elipcoptere, medici, dar n-avem piloți, dar avem români care mor pentru că noi n-avem piloți. Angajați piloți, care e problema?”, a conchis ministrul.

Sunt de notorietate și cazurile avionului prăbușit în Apuseni și accidentul aviatic de la Siutghiol, unde SMURD-ul și-a arătat limitele.