Exclusiv Washington Post: “Au murit cinci ucrainieni pentru fiecare rus eliminat!” Mărturiile incredibile ale soldaților ucraineni de pe frontul din Kherson.
- Dinu Marian
- 8 septembrie 2022, 08:10
În camerele de spital slab luminate din sudul Ucrainei, soldați cu membre tăiate, răni provocate de șrapnel, mâini mutilate și articulații distruse au povestit cu ce s-au confruntat unitățile lor în primele zile ale unei noi ofensive pentru a alunga forțele rusești din orașul strategic Kherson. Soldații au spus că nu au avut artileria necesară pentru a disloca forțele Rusiei și au descris un decalaj tehnologic uriaș față de adversarii lor mai bine echipați. Interviurile au oferit unele dintre primele relatări directe ale unui efort de recucerire a teritoriului capturat, care este atât de sensibil încât comandanții militari ucraineni au interzis reporterilor să viziteze liniile de front.
"Au folosit totul împotriva noastră", a declarat Denys, un soldat ucrainean în vârstă de 33 de ani a cărui unitate s-a retras dintr-un sat controlat de ruși după un baraj îndelungat de bombe cu dispersie, muniții cu fosfor și mortiere. "Cine poate supraviețui unui atac timp de cinci ore ca acesta?", a spus el. Denys și alți opt soldați ucraineni din șapte unități diferite au oferit descrieri stupefiante ale contraofensivei din Kherson, în sud, cea mai ambițioasă operațiune militară a Kievului de la alungarea forțelor rusești din perimetrul capitalei în primăvară. Ca și în bătălia pentru Kiev, succesul Ucrainei este greu de consolidat, iar relatările soldaților au semnalat că îi așteaptă o luptă lungă și multe alte victime.
"Am pierdut cinci oameni pentru fiecare rus pe care l-am eliminat", a declarat Ihor, un comandant de pluton în vârstă de 30 de ani, care s-a rănit la spate când tancul în care se afla s-a prăbușit într-un șanț. Ihor nu avea nicio experiență militară înainte de invazia Rusiei în Ucraina, la 24 februarie. El își câștiga existența vânzând hrană pentru animale la fermele de porci și vaci. Înlocuitorul său în funcția de comandant de pluton nu are, de asemenea, nicio experiență militară anterioară, a spus el.
Soldații au fost intervievați pe targă și în scaune cu rotile, în timp ce se recuperau în urma rănilor suferite în timpul ofensivei. Unii au vorbit sub rezerva anonimatului pentru a evita măsuri disciplinare. Alții, precum Denys și Ihor, au fost de acord să își dezvăluie doar prenumele. Dar majoritatea au vorbit deschis despre dezavantajele cu care se confruntă, scrie într-un amplu reportaj Washington Post.
Avantajul tehnologic pentru ruși
Dronele Orlan ale Rusiei au supravegheat pozițiile ucrainene de la peste un kilometru deasupra capetelor lor, au spus ei, o altitudine care a însemnat că nu au auzit niciodată zumzetul aeronavelor care le urmăreau mișcările. Tancurile rusești ieșeau din fortificațiile de ciment nou construite pentru a ataca infanteria cu artilerie de calibru mare, au declarat soldații ucraineni răniți. Vehiculele se retrăgeau apoi sub adăposturile de beton, protejate de tirurile de mortiere și rachete.
Sistemele radar de contra-baterie detectau și localizau automat ucrainenii care îi vizau pe ruși cu proiectile, declanșând un baraj de focuri de artilerie ca răspuns. Instrumentele de hacking rusești au deturnat dronele operatorilor ucraineni, care și-au văzut avioanele îndepărtându-se neputincioase în spatele liniilor inamice. Când Ihor a tras asupra soldaților ruși cu pușca sa Kalașnikov în această săptămână, a spus el, a fost pentru prima dată când a tras asupra unei ființe umane. "Nu te gândești la nimic", a spus el. "Înțelegi că, dacă nu o faci tu, o vor face ei”.
În ciuda provocărilor, Ihor a spus că este nerăbdător să se întoarcă pe linia frontului imediat ce se va vindeca. "Oamenii mei sunt acolo. Cum aș putea să îi părăsesc?", a spus el.
Alți soldați nu se vor întoarce pe câmpul de luptă
Oleksandr, un fost muncitor în construcții în vârstă de 28 de ani, și-a pierdut brațul într-o explozie de mortier în timpul contraofensivei de săptămâna trecută. Oleksandr a spus că tirul artileriei ruse a fost necruțător. "Pur și simplu ne loveau tot timpul", a spus el. "Dacă noi trăgeam trei mortiere, ei trăgeau 20 în schimb". Soldații ucraineni au spus că au fost nevoiți să raționalizeze folosirea munițiilor, dar chiar și atunci când au tras, au avut probleme în a atinge țintele. "Când dai coordonatele, ar trebui să fie precise, dar nu este așa", a spus el, menționând că echipamentul său datează din 1989.
Oleksandr nu a călătorit niciodată în Kherson înainte de război, dar a spus că obiectivul de a alunga invadatorii ruși a meritat sacrificarea brațului. "Este țara noastră", a spus el.
Președintele Volodymyr Zelenski a declarat că forțele ucrainene au recucerit două sate din regiunea Kherson, iar unul dintre consilierii săi a postat o imagine cu steagul ucrainean arborat deasupra satului Vysokopillya în weekend. "Steagurile ucrainene se întorc în locurile în care ar trebui să fie", a declarat Zelensky într-un video. Dar a fost imposibil să se evalueze ce progrese au făcut forțele ucrainene în demersul lor de a-i alunga pe invadatorii ruși din Kherson. Regiunea, care a fost capturată de Rusia la începutul războiului, formează o parte crucială a "podului terestru" râvnit de președintele rus Vladimir Putin către Crimeea, peninsula pe care Rusia a invadat-o și anexat-o încălcând dreptul internațional în 2014. Un război desfășurat la granițele României, apărată de garanțiile de securitate NATO.
Nu există altă alternativă decât lupta
Oricât de sângeroasă ar fi lupta, soldații ucraineni au spus că nu văd nicio alternativă. "Dacă nu îi oprim, vor viola și ucide poporul nostru, așa cum au făcut peste tot", a declarat colegul de cameră al lui Oleksandr în spital, un soldat recrutat în vârstă de 49 de ani care a cerut să i se spună cu porecla sa, "Pinochet”. Pinochet a spus că genunchiul său a fost zdrobit de șrapnelul unui mortier care a fost tras după ce o dronă l-a reperat în timpul contraofensivei. El a spus că, deși pierderile ucrainene sunt semnificative, partea care duce o ofensivă pierde întotdeauna mai mulți soldați. "Nu putem face nimic în această privință", a spus Pinochet. "Și încă putem câștiga".
Războiul electronic rusesc a reprezentat, de asemenea, o amenințare constantă. Soldații au descris faptul că își încheiau turele și își porneau telefoanele pentru a suna sau a trimite mesaje membrilor familiei - o decizie care atrăgea imediat focul artileriei rusești. "Când pornim telefoanele mobile sau radioul, ei ne pot sesiza imediat prezența", a spus Denys. "Și apoi începe bombardamentul".