EXCLUSIV. Vrei să ridici o clădire ca a vecinului? Nu îţi mai trebuie plan de urbanism. Primarii vor fi stăpâni peste construcţii

EXCLUSIV. Vrei să ridici o clădire ca a vecinului? Nu îţi mai trebuie plan de urbanism. Primarii vor fi stăpâni peste construcţii

Deputaţii Comisiei de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului a Camerei Deputaţilor au aprobat mai multe amendamente pentru modificarea legii urbanismului. Derogări în zonele protejate şi construirea de imobile fără plan de urbanism sunt doar câteva din amendamentele aduse legislaţiei actuale.

Dacă legea va intra în vigoare în forma votată de parlamentarii din Comisia de amenajare a teritoriului, cei care au parcele de teren şi vor să construiască un imobil la fel ca vecinul nu mai trebuie să eleboreze un plan de urbanism. El va putea solicita direct autorizaţie de construcţie care va fi aprobată de edilul şi arhitectul şef al localităţii. "Am vrut să reducem birocraţia. Dacă nu construieşti mai mult decât prevede zona, adică faci o clădire la fel ca vecinul din stânga şi dreapta ta, care au respectat indicatorii urbanistici aprobaţi prin planul urbanistic general, de ce să mai ai nevoie de PUZ sau PUD", a explicat, pentru EVZ, Edurad Martin, deputat PSD, unul dintre cei care a propus cele mai multe amendamente pentru modificarea legii urbanismului. În plus, investitorii care vor dori să construiască clădiri mai înalte decât prevăd indicatorii urbanistici vor putea solicita derogări de maximu 20%. Pe de altă parte, supermarket-urile sau parcurile industriale nu vor avea limită de înălţime. "Dacă nu laşi un investitor să construaiscă, acesta îşi ia banii şi pleacă în altă ţară", şi-a motivat parlamentarul iniţiativa legislativă. În plus, va putea fi posibilă elaborarea unei documentaţii de urbanism modificatoare, fără aviz de oportunitate, adică fără avizul comisiei tehnice de urbanism din cadrul primăriilor.

Cel care construieşte va trebui să prezinte imagini 3D

Şi, ca să fie sigur să autorităţile locale, respectiv primarii, vor lua decizii chiar dacă nu au studii în domeniu, parlamentarul constănţean se gândeşte să mai adauge un amendament pentru modificare alegii urbanismului: imagini 3D să stea la baza autorizaţiei de construire. "Mulţi aleşi generali votează oportunitatea unui plan urbanistic, fără să ştie să descifreze planşele pe care le vede în proiectele de hotărâre de consiliu. Imaginile 3D vor arăta exact cum se va încadra clădirea în zona unde urmează să se construiască", a mai precizat Eduard Martin. Citiţi şi:

Ne puteți urmări și pe Google News