În scurtele plimbări pe care le fac pe lângă casă, alături de Sisi și Irma, cei doi căței pinscher pitic, am întâlnit o femeie asiatică. Stătea pe o bancă, cu o mască neagră pe față. Confecționată chiar de ea, așa cum ne-a mărturisit. Am întrebat-o dacă este din China. „Nu, din Japonia”, mi-a răspuns femeia, în limba română.

Japoneza mi-a spus că se odihnea un pic pentru că venise pe jos tocmai din zona Timpuri Noi, acolo unde este traducătoare la o școală de arte marțiale. Și ne aflam în Cartierul Titan.

Nu am știut cine este, atunci. Am aflat, ulterior, că este celebra maratonista Hiroko Ogawa, stabilită în România de peste 13 ani, profesoară care a predat limba japoneza la Academia de Studii Economice din București.​

Maratonista japoneză a fost și victima discriminării rasiale în timp ce mergea pe stradă, în capitala României.

„Aseară în timp ce am mers pe străzi în Bucureşti, un copil mic mi-a strigat, „Ai coronavirus?” Discriminarea asiatică prin coronavirus a început în România…”, a scris Hiroko Ogawa, pe Facebook, în luna februarie.

Postarea ei a strâns, rapid, aproape 200 de reacții, iar românii au o încurajat-o pe japoneză.

Cu o modestie specifică locuitorilor din Țara Soarelui Răsare, ea a fost de acord să-mi dea un scurt interviu pentru evz.ro…

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE