„Vom guverna pentru toţi italienii”, declară Giorgia Meloni, lider al partidului Fratelli d’Italia. Valul de suveranism care a cuprins Europa provoacă panică la Bruxelles și chestionează legitimitatea proiectului european.
Giorgia Meloni a devenit prim-ministru după victoria din alegerile legislative de duminică din Italia. E un moment de cotitură în politica europeană, semnalul electoral dat de italieni aducând un frison puternic în cancelariile occidentale şi punând pe gânduri Comisia Europeană. Contextul e îngrijorător pentru liderii blocului comunitar: Italia este o ţară îndatorată până peste cap, Meloni e o admiratoare declarată a liderului fascist Benito Mussolini, Ungaria amenință tot mai des cu un Hunexit, deci e firesc ca toată lumea se întreabă ce va urma în Europa.
Ursula, ci vediamo dopo!
Cei mai îngrijorați, după anunțul victoriei extreme drepte în Italia, sunt mai-marii de la Bruxelles în frunte cu șefa Comisiei Europene. Ursula von der Leyen nu a ezitat să amenințe italienii că le vor fi retrase fondurile europene dacă dreapta va avea câștig de cauză în acest scrutin.
Jurnalistul Dan Andronic apreciază că victoria dreptei de duminică este încă un semnal că cetățenii nu mai au încredere în mesajele politice, pe fondul erodării partidelor tradiționale, dar și al agresivității mesajelor de tip progresist care deseori frizează absurdul. „Oamenii s-au săturat. Nu mai au încredere în politicieni, nu mai ies la vot. Italia este cel mai recent și elocvent exemplu. Valul progresist s-a suprapus cu criza economică, iar oamenii au ajuns la o saturație de toleranță”, a comentat jurnalistul.
Turcescu: Mă încântă că dreapta conservatoare a câștigat în Italia
În viziunea moderatorului Robert Turcescu, victoria lui Meloni și a forțelor politice pe care le reprezintă estre un semnal pozitiv. „Mă încântă că dreapta conservatoare a câștigat în Italia, avansează acest val politic. Cineva se împotrivește în sfârșit la ideologia progresistă. UE și Comisia Europeană ar fi trebuit să aducă un anumit nivel de prosperitate în continent, însă asta nu s-a întâmplat prin această politică pro-LGBT, pro-sustenabilitate etc. UE e într-o criză economică profundă, grav este că această politică ideologizată a dus la mai rău”, a punctat jurnalistul EVZ.
Ciprian Ciucu: Mă îngrijorează valul anti-european
Invitatul de luni în studioul EVZ-Capital, președintele PNL București Ciprian Ciucu, și-a exprimat îngrijorarea pentru erodarea conceptului UE, în viziunea sa fiind vorba de cel mai ambițios și complex construct politic european. Politicianul liberal a recunoscut că tinerețea sa a fost marcată de ideea aderării la UE, care a adus României multe beneficii, de la progres la bani.
„Mă îngrijorează valul anti-european. S-a dovedit cât de bine este să fii membru NATO și cât de mult ne-a ajutat să fim în UE. Dacă curentul anti-european va fi alimentat, nu mă voi simți bine la mine în țară. Să nu neglijăm faptul că suntem, de mai bine de 10-20 de ani, într-un progres în ceea ce înseamnă această zonă a Europei”, a declarat edilul sectorului 6, care personal se simte mult mai îngrijorat de situația din Ungaria decât de cea din Italia.
Emisiunea integrală: