EXCLUSIV. Valul 4 trece, valul 5 vine, discriminarea din spitalele COVID rămâne

EXCLUSIV. Valul 4 trece, valul 5 vine, discriminarea din spitalele COVID rămâne sursa: arhivă EVZ

Un mare scandal pe tema sporurilor primite de la buget, în contextul pandemiei de COVID, izbucnea în primele zile ale lui 2021.

Concret, în condițiile în care o categorie de angajați ai spitalelor COVID nu beneficiau și nu beneficiază nici azi de vreun ban în plus pentru că se expun infectării, presa relata că angajații prefecturilor primeau un spor de 30 la sută din salariu, acordat în baza Ordonanței de Urgență a Guvernului 131/2020, care prevedea că „personalul din instituțiile prefectului care va beneficia de acordarea sporului se stabilește prin ordin al prefectului la propunerea motivată a șefului nemijlocit, din care să rezulte activitatea și modul de implicare în prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și care au presupus un risc suplimentar și/sau un volum mai mare de muncă”.

Evident că formularea a lăsat loc la multe abuzuri de care nu au ezitat să profite mai toți angajații prefecturilor.

Au fost nu puține prefecturi în care sporul s-a acordat la aproape sau la toți angajații.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul de Interne Lucian Bode dădea, în februarie, și un exemplu:

„Sălaj. L-am întrebat pe domnul prefect: care a fost rațiunea pentru care din 43 de angajați ați acordat acest spor la 40? Prefectul și cei doi subprefecți nu au primit acel spor (nu permitea ordonanța – nota EVZ). Explicația a fost la fel ca la oricare dintre prefecți și anume că salariile angajaților din instituțiile prefecților au rămas mult sub cele ale autorităților locale. Mult însemnând cu 20-40% mai mici”.

La rându-le, toți angajații Prefecturii Vaslui luau acest spor din octombrie.

„Singura activitate de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 în care au fost implicați angajații Prefecturii (Vaslui – nota EVZ) a fost atunci când au împărțit dezinfectanții pentru secțiile de votare, la alegerile locale și parlamentare. Iar pentru asta vor primi în plus aproape un salariu minim pe economie pe o perioadă nedeterminată de timp”, anunța „Vremea Nouă” la jumătatea lui ianuarie.

„Nemulțumirea este foarte mare”

Asta se întâmpla în timp ce angajații altor instituții, implicați direct în gestionarea crizei sanitare, nu primeau niciun leu în plus.

Nicolae Manea, președinte Sindicatului SANITAS Constanța, declara: „Nu au primit Serviciul de Primiri Urgențe, nu au primit medicii rezidenți, Centrul de Sănătate Mintală, dar și alte servicii care sunt finanțate de către Ministerul Sănătății. Nemulțumirea este foarte mare”.

O infirmieră de la Centrul pentru Vârstnici din Brașov, unde tot personalul s-a izolat la locul de muncă, atunci când mai mulți bătrâni s-au infectat, se plângea:

„A trebuit să lucrăm cu ei, iar testele care se luau în fiecare săptămână, așteptam două-trei zile până veneau rezultatele. Acela era cel mai mare stres, așteptând rezultatele. N-am avut niciun beneficiu. La început așa se spunea, că o să primim acești bani, dar au fost numai niște hârtii completate și atât.”

Întrebat care au fost argumentele care au stat la baza acordării sporului în prefecturi, prim-ministrul Florin Cîțu a dat-o după cireș: „Toate actele legislative care au fost aprobate anul trecut, și care sunt în vigoare, vor fi analizate prin perspectiva spațiului bugetar de anul acesta”.

După ce s-a eschivat, Cîțu a dat, pe 18 februarie, OUG 8/2021 prin care s-a eliminat sporul de 30% la salariul de bază pentru personalul din prefecturi.

Apoi, Senatul a adoptat Ordonanța pe 8 martie, iar Camera Deputaților, care e decizională în speță, a trimis-o două zile mai târziu pentru avizare la comisii. După care, cum se vede AICI, a îngropat-o...

Problema veche și actuală e alta.

Se termină anul și o categorie de angajați ai spitalelor COVID tot discriminați rămân, deși lucrează și în „zona roșie”.

„Așa cum probabil știți deja, anul trecut a fost dat un spor de 30% de COVID  pentru Prefecturi. În spitalele COVID și suport COVID se dă un spor de 85% doar personalului medical. Asta în condițiile în care personalul auxiliar de întreținere - electrician, instalator sau lăcătuș mecanic de la Stația de Oxigen, merge zilnic în zona roșie, cu pacienți COVID, și primește fix zero lei spor...

E o Hotărâre de Guvern care stabilește cine primește sporuri, dar e făcută din birou...

Ideea este că acești oameni ar trebui să primească și ei un spor, 20-30%,  nu 85%. Oricum, 85% este maxim și se dă aiurea, sunt medici care nu intra în saloanele COVID și umflă 85%...”, a declarat, pentru Evenimentul Zilei, șeful Serviciului Tehnic al unui Spital COVID.

Ce spun sindicatele despre discriminare

Federația „Solidaritatea Sanitară” din România: „Aplicarea unor reguli diferite în cazul situațiilor identice ține de esența discriminării. Mai mult decât atât, în discuție nu este doar o discriminare, ci și o diferențiere inversă (care accentuează caracterul discriminatoriu): deși în cazul salariaților din spitale riscul de infectare cu SARS-CoV-2 este evident mai mare (situație dovedită și de realitatea infectării, salariații din spitale fiind cei mai afectați dintre toate categoriile de profesioniști și de cetățeni), ei beneficiază de stimulentul de risc în condiții mult mai restrictive decât alte categorii de salariați.

În mod clar Guvernul a greșit din punct de vedere etic, eroarea sa fiind accentuată de Parlament”.

 

 

 

 

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro