Exclusiv. Miracolul de la Timișoara. Spitalul cu trei săptămâni avans în lupta cu COVID-19

Exclusiv. Miracolul de la Timișoara. Spitalul cu trei săptămâni avans în lupta cu COVID-19

Raul Pătrașcu: E ca în filme. Totul a fost gândit epidemiologic și aplicat împreună cu ingineri din cadrul Universității Politehnica Timișoara. Camera se pliază pe pereții care o mărginesc, iar înăuntru are instalații, spray-uri sau “dușuri” care asigură decontaminarea chimică cu ajutorul biocidelor (n.r. - dezinfectanți puternici).

Circuitul e gândit așa: personalul care va lucra cu pacienții pozitivi se echipează în combinezoane și celelalte kit-uri de protecție în partea dreaptă, trece în zona roșie, face tura de maxim 4 ore cu pacienții sau operează, după caz, apoi iese prin partea stângă, separată de calea de intrare și va sta, conform protocoalelor sub dușul chimic, tot în combinezon, 5 minute.

Dușul chimic conține biocide care omoară virușii. Combinezoanele se lasă în camera de decontaminare, iar hainele chirurgicale, folosite sub combinezoane, vor fi depozitate pentru spălare pe un circuit dezinfectant separat. Personalul intră pe o parte curat și iese pe cealaltă curat și dezinfectat.

Mai mult, pentru pacienții cu COVID-19, există două intrări separate, direct la etajul I, fără ca aceștia să trebuiască să treacă prin spital: un lift sigilat, pentru pacienții cu boală moderată sau severă, unde aceștia sunt aduși cu ambulanța, și un alt acces, pe scări, pentru pacienții cu formă ușoară a bolii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Parterul, unde funcționează secțiile de Ortopedie, are intrare separată, izolată complet, atât pentru pacienți cât și pentru personal. Am sigilat restul căilor normale de acces.

Am făcut toate acestea chiar dacă nu suntem un spital de primă linie, pentru a putea asigura protecția pacienților și a personalului medical în cadrul unității noastre și pentru a ajuta la nevoie pacienții testați pozitiv la noul coronavirus care dezvoltă o boală complicată ce ar putea fi rezolvată doar în cadrul unității noastre. De exemplu, intervenții de neurochirurgie sau fracturi complicate.

Timp record pentru reconfigurarea celui mai mare spital din vestul României

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro