Exclusiv. Tragedia de Victor Babeș. Cine a dat alarma în „TIR-ul morții” și ce s-a cerut în apelurile de la 112

Exclusiv. Tragedia de Victor Babeș. Cine a dat alarma în „TIR-ul morții” și ce s-a cerut în apelurile de la 112

Trei paciente bolnave de coronavirus au murit în Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă - un TIR medical aflat în curtea Spitalul Clinic ”Dr. Victor Babeș”, din Capitală.

De ce au rămas bieții pacienți fără oxigen, încă nu se știe. Evenimentul zilei a aflat informații noi din interiorul investigațiilor care continuă cu noi audieri și interpretări ale documentelor medicale.

Ancheta polițiștilor de la ”Omoruri” și cea a procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București încearcă să afle dacă a fost vorba de o defecțiune tehnică ce a dat peste cap întreg sistemul de alimentare cu oxigen sau dacă cineva din personalul medical se face vinovat de această eroare mortală.

Pacientele au murit fără aer în doar câteva minute

În acel camion dotat cu aparatură pentru terapie intensivă se aflau sub observație opt pacienți, toți bolnavi de COVID-19 și dependenți de oxigen. Cinci dintre bolnavi primeau oxigen doar cu ajutorul măștilor aplicate pe gură și pe nas, iar ceilalți trei - aflați într-o stare mult mai gravă din cauza insuficienței respiratorii cauzate de infecția cu coronavirus -, erau intubați traheal pentru a li se putea acorda tratamentul care, atunci, încă îi mai ținea în viață.

La un moment dat, ceva s-a întâmplat și fluxul de oxigen primit de cei opt pacienți s-a diminuat brusc până când s-a oprit complet. Avarie? Eroare a vreunui cadru medical în manipularea echipamentului? Încă nu se știe. Sunt ipoteze pe care investigatorii le iau în calcul.

Cert este că cele trei femei intubate traheal - paciente ce aveau 84 de ani, 74 de ani și 63 de ani - au murit sufocate în doar câteva minute. Legiștii avea să confirme științific acest lucru în urma autopsiilor făcute la IML ”Mina Minovici” și să ofere cauza deceselor: insuficiență respiratorie. ”O moarte care a survenit, în lipsa aportului de oxigen, în doar câteva minute. Mai ales că acele paciente aveau plâmânii, în general întreg sistemul respirator, extrem de afectat de boală”, ne-au explicat surse medico-legale.

„Nu mai vine aer, nu mai pot să respir!”

Alarma că ceva nu este în regulă a fost dată de cei cinci pacienți aflați într-o stare de sănătate ceva mai bună. Ei au sesizat că fluxul de oxigen s-a diminuat brusc până la oprirea completă a acestuia.

”Nu mai vine aer, nu mai pot să respir!”, au spus cei cinci pacienți ceva mai valizi. Un strigăt de ajutor care avea să-i salveze de la moarte prin sufocare.

Intervalul de timp fatal: 17.05-17.10

„Personalul medical aflat în acel TIR habar nu au avut ce se întâmplă. Nu au realizat că pacienții nu mai primesc oxigen. Medicii și asistentele fost atenționați de cei cinci bolnavi ceva mai valizi, aceia care primeau oxigen doar prin măștile aplicate pe nas și pe gură, că ceva nu e în regulă. Atunci, asistentele au realizat că sistemul din camionul ATI nu mai dă oxigen și au cerut rapid butelii de oxigen din spital.

Manevrele ulterioare au fost tardive pentru cele tei paciente intubate traheal. Cele trei femei au murit într-un interval de doar cinci minute, înte 17.05 și 17.10”, ne-au declarat surse judiciare.

Dacă a existat sau nu o avertizare sonoră sau de altă natură a înteruperii bruște a fluxului de oxigen se va stabili în ancheta procurorilor și a poliiștilor bucureșteni. În urma audierilor personalului medical și a celui cu responsabilități tehnice și adminsitrative - care contiunuă și astăzi cu introgarea altor persoane , dar și cu ajutorul indicilor oferiți de memoria aparaturii medicale care va fi supusă unor percheziții informatice.

La 112 s-a sunat la o jumătate de oră de la decese, dar nu pentru a chema poliția

Întorcându-ne la intervalul orar în care cele trei femei au murit fără aer - 17.05-17.10 -, nu putem să nu remarcăm minciuna grosolană a fostului ministru secretar de stat Andreea Moldovan, demis prin ordinul premierului Florin Câțu. Ea l-a plasat la locul tragediei pe șeful ei direct, Vlad Voiculescu, la ora 17.00. Adică înainte ca cei trei pcienți moară!

Cum tot ciudat este și faptul că de la 17.10, ora ultimului deces – conform surselor Evenimentului zilei -, cadrele medicale au aștepat încă 19 de minute și, respectiv, 30 de minute pentru a suna la 112. Dar nu pentru a raporta, așa cum era firesc, moartea în condiții suspecte a trei paciente, ci pentru a cere ambulanțe! Faptul este confirmat de STS.

”Vă informăm că, în data de 12.04.2021, s-au înregistrat două apeluri la numărul de urgență 112, la orele 17:29 și 17:40, efectuate de către un cadru medical. În ambele situații, apelantul a cerut legătura direct cu medicul coordonator SMURD din Centrul Municipal Integrat pentru Situații de Urgență București-Ilfov. Operatorul 112 a transferat imediat apelul de voce către coordonatorul medical din dispeceratul București-Ilfov”, se spune în comunicatul STS.

„Telefonul fără fir” funcționează, ancheta începe după ora 19.00

Prin ”telefonul fără fir”, informația a ajuns totuși la vârful Poliției Capitalei care, la ora 19.00, i-a mobilizat pe polițiștii de la ”Omoruri”. Adică ancheta a fost demarată în urma autosesizării. Așa, ofițeri de cercetare judiciară și criminaliști s-au dus la locul tragediei unde a fost chemat și IML-ul pentru a ridica cele trei cadavre ale pacienților.

TIR-ul medical a fost cercetat, iar la dosar - ca probe -, au ajuns dosarele medicale ale pacienților, actele legate de starea tehnică a camionului, înregistrile camerelor video din interiorul unității mobile ATI (n.r. din TIR), dar și imagini surprinse de echipamentele spitalului.

Trei morți suspecte, dar medicii nu anunță poliția

”Polițiștii de la ”Omoruri” s-au autosesizat la ora 19.00, în urma unui telefn primit de la conducerea Poliției Capitalei. Până la acea oră nici un cadru medical de la Spitalul ”Babeș” nu a sunat la poliție pentru a raporta morțile suspecte. Pentru că vorbim de trei morți suspecte. În urma apelurilor făcute la 112, acel cadru medical nu a cerut operatorului legătura cu poliția. A fost ceva legat de ambulanțe. A fost ceva intern, nu legat de poliție”, au mai adăugat sursele citate.

De ce, după ce pierduseră trei pacienți cadrele medicale tot nu au raportat evenimentul la poliție, rămâne un mister. Cel mai probabil, așa cum a explicat redactorul-șef al Evenimentului zilei, Simona Ionescu, cei din spital l-au anunțat întâi pe ministrul demis Voiculescu, la vremea aceea șeful lor, și apoi pe Raed Arafat. Cel mai probabil pentru a se sfătui cum să gestioneze public moartea celor trei femei.

Ne puteți urmări și pe Google News