EXCLUSIV. Tel Drum - puşculiţa cu milioane de euro a lui Liviu Dragnea

EXCLUSIV. Tel Drum - puşculiţa cu milioane de euro a lui Liviu Dragnea

Istoria celor nouă ani în care o mică firmă de drumuri a scurs sute de milioane de euro din bugetul Consiliului Judeţean Teleorman este radiografia perfectă a corupţiei din România.

Afacerea TEL DRUM de la Teleorman capătă tot mai mult imaginea unui ghem de interese financiare de tip mafiot. Avem un binom perfect în acest caz: pe de-o parte, Liviu Dragnea - politicianul, preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman şi lider politic la nivel naţional. Pe cealaltă parte îl avem pe Marian Fişcuci – afaceristul, responsabilul falangei economice a întregului angrenaj. Împreună au transformat societatea de drumuri TEL DRUM într-o maşinărie colosală de produs bani. Timp de 10 ani nimeni nu i-a deranjat pe cei doi nici măcar cu o întrebare.

La botezul TEL DRUM, 10 miliarde cadou de la Dragnea

În 2002, preşedintele CJ Liviu Dragnea privatizează societatea de drumuri TEL DRUM, care era aproape falimentară. Liderul PSD era de doi ani în fruntea judeţului, iar în 2001 niciunul dintre drumurile din Teleorman n-a ajuns să fie reabilitat de TEL DRUM, care era în subordinea CJ. Toate comenzile au ajuns la ATAL Giurgiu (aceasta câştigând atunci peste 16 miliarde de lei vechi).

Imediat după privatizare, TEL DRUM începe să câştige miraculos toate licitaţiile de drumuri. Un amănunt foarte important: imediat ce-a înstrăinat societatea, CJ face un împrumut de 10 miliarde de lei pentru reparaţii drumuri, astfel că TEL DRUM primeşte "combustibil" pentru a demara în trombă afacerile. Marian Fişcuci plătise 8 miliarde de lei, în rate, deşi societatea era evaluată la 20 de miliarde. Totul a fost subevaluat printr-o balanţă contabilă de la 31 noiembrie 2011 şi nu de la 31 decembrie, cum era normal. Printr-un simplu artificiu, valoarea unei acţiuni a scăzut de la 25.000 de lei la 6.369 de lei. Mai târziu, terenul pe care se afla baza de producţie şi sediul TEL DRUM a fost subevaluat de 10 ori, fiind vândut de CJ cu 137 milioane de lei, în timp ce un teren cu aceeaşi suprafaţă, din Alexandria, era tranzacţionat în 2002 cu 1,43 miliarde de lei. Prin acest artificiu, CJ a mai rămas doar cu 0,8% din acţiunile TEL DRUM.

Sume ameţitoare curg în conturile TEL DRUM

Din 2002 până în 2005, din senin, TEL DRUM ia în locaţie de gestiune Hotelul Turris din Turnu Măgurele, ce aparţinea familiei Dragnea. Preţul chiriei era de 25 milioane lei pe lună. Există informaţii că TEL DRUM a modernizat hotelul pe cheltuiala proprie în timpul celor trei ani de închiriere, dar Liviu Dragnea le neagă: "TEL DRUM a făcut doar reparaţii curente, conform oricărui contract de închiriere". Important este că în această perioadă, TEL DRUM câştiga pe bandă rulantă licitaţii de miliarde de lei organizate de către Consiliul Judeţean Teleorman, preşedintele Dragnea aflându-se în conflict de interese: pe de-o parte avea o relaţie comercială cu TEL DRUM (închirierea hotelului), pe de altă parte ca şef de instituţie îi oferea comenzi din bani publici. În 2003-2004, TEL DRUM a câştigat toate proiectele SAPARD pe drumuri, în valoare de 4,95 milioane euro. Tot atunci au început să fie rase toate lucrările făcute din bugetele comunale.

În câţiva ani, TEL DRUM ajunsese să încaseze de la Consiliul Judeţean condus de Dragnea 691 miliarde de lei vechi. În plus, a mai primit şi 39 miliarde de lei pentru dezsăpezire, contracte reînnoite şi anii următori, deşi n-a fost o urmă de zăpadă prin Teleorman.

Şmecheria folosită la licitaţii umflă şi mai mult vistieria

Prietenia dintre cei doi devine indisolubilă. În 2006, pentru că nu mai erau bani în bugetul public, Liviu Dragnea propune consilierilor judeţeni contractarea unui împrumut de 400 milioane de euro pentru reabilitări şi modernizare drumuri. Licitaţiile sunt câştigate pe bandă rulantă de TEL DRUM, care a primit un ajutor substanţial având asigurate comenzi pentru următorii 3 ani. Aceste licitaţii erau trucate printr-un artificiu: în caietul de sarcini se prevedea obligativitatea ca firma câştigătoare să deţină un tren reciclator "in situ la rece", pe care doar TEL DRUM îl avea. De fapt, îl cumpărase la o valoare mult subevaluată (19 miliarde de lei în loc de 40 de miliarde) tot de la CJ Teleorman.

Cu un an înainte, în 2005, TEL DRUM câştigase refacerea tuturor drumurilor calamitate de inundaţii, negocierile făcânduse cu o singură sursă. Din 247 miliarde de lei alocate de Guvern, 196 de miliarde au ajuns în vistieria TEL DRUM. Puşculiţa cuplului Dragnea-Fişcuci era gata să se reverse.

Sumele primite în ultimii nouă ani de către TEL DRUM de la Consiliul Judeţean condus de Liviu Dragnea sunt colosale. Ca idee, numai în 2007 firma de casă a liderului PSD primeşte 73,9 milioane RON, sumă ameţitoare pentru un asfaltator local şi care n-a ieşit niciodată din Teleorman. Iar toţi banii aveau o singură sursă: Consiliul Judeţean. Sunt zeci de pagini cu exemple de lucrări contractate fără licitaţii. Afacerea TEL DRUM este o ilustrare de-o acurateţe impecabilă a transferului banilor publici în conturile personale ale unor baroni locali. "Eu nu spun că nu-l cunosc pe Fişcuci, cum s-a înţeles, ci am spus că nu cunosc cine sunt acţionarii TEL DRUM sau ai altor societăţi care au contracte cu Consiliul Judeţean Teleorman." LIVIU DRAGNEA, preşedinte CJ Teleorman şi secretar general PSD

Noi amănunte despre uriaşul scandal de corupţie şi deturnare de fonduri europene din judeţul Teleorman, în care este implicat Liviu Dragnea, secretarul general al PSD şi preşedintele CJ Teleorman, la ora 8.00, pe www.evz.ro și în ediția de print a "Evenimentului zilei".

CITIŢI ŞI:

  • Liviu Dragnea nu dă explicații privind averea sa: "Așteptați verdictul ANI!". Cum justifică secretarul general PSD sumele uriașe împrumutate de la socri
  • Bombonica lui Liviu Dragnea, luată în vizor de ANAF
  • Mafia locală ne costă aproape un miliard de euro

Ne puteți urmări și pe Google News