Evenimentul Zilei > Justitie > Exclusiv. Sute de magistrați au părăsit sistemul în ultimul an și jumătate. Deficitul se ridică la câteva mii!
Exclusiv. Sute de magistrați au părăsit sistemul în ultimul an și jumătate. Deficitul se ridică la câteva mii!

Exclusiv. Sute de magistrați au părăsit sistemul în ultimul an și jumătate. Deficitul se ridică la câteva mii!

Consiliul superior al Magistraturii a făcut publice la cererea EVZ, datele cu privire la numărul de magistrați care au plecat din sistem din 2021 și până în septembrie 2022.

După cum se poate vedea, doar în anul 2021 au plecat din sistem 399 de procurori și judecători, iar în primele 9 luni ale acestui an 347 de magistrați s-au pensionat. Asta înseamnă, potrivit datelor primite tot de la Consiliul Superior al Magistraturii, că este un deficit de 1523 de posturi de magistrați, asta în condițiile în care la Institutul Național al Magistraturii nu mai este nicio coadă și nimeni nu mai dă năvală. Schimbările care au tot survenit încă de anul trecut, inclusiv discuțiile legat de pensiile magistraților au făcut ca un prim val de judecători și procurori să iasă din magistratură fără regrete.

Roxana Dan: „Mi-am întrebat fiecare generaţie de studenţi”

Iar anul acesta dezbaterile legat de legile justiției au declanșat un alt exod, iar absolvenții de drept merg mai degrabă în avocatură decât în magistratură. Chiar și judecătorii care sunt în sistem spun că sistemul se face vinovat pentru ceea ce se întâmpla, Roxana Dan este unul dintre ei.

“Da, e vina sistemului că această frumoasă şi nobilă profesie nu mai este dorită şi da, este normal să nu fie dorită atât timp cât munca nu este normată, statutul este cum este, banii şi celelalte aspecte legate de partea economică sunt plafonate la nivelul anului 2018, incompatibilitățile şi interdicţiile sunt atât de drastice. (…)  De ce nu vin? Mi-am întrebat fiecare generaţie de studenţi pe care i-am avut (de azi, încep a 10 generaţie la catedra) ce vor să se facă când vor fi mari? Dacă în 2013, 1 din 2 studenţi îmi împărtăşea că vrea să devină judecător sau procuror, în ultimele două sau trei generaţii abia dacă am găsit 3, 4 dintr-o grupă de 30 studenţi care mai vor asta!”, a scris magistratul de la Judecătoria Cluj-Napoca pe Facebook.  

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro